Разследват схема за кредити, отпуснати с фалшиви данни, в Благоевград

OFFNews 29 септември 2022 в 16:43 4017 0

пари

Снимка Архив

Кредити срещу неверни данни.

Прокуратурата в Благоевград разследва схема за получаване на кредити в големи размери чрез представяне на фалшиви данни и за пране на пари.

Засега е установено, че в периода от февруари 2018 г. до юли 2022 г. в града и областта по този начин са били получени солидни кредити от банки и небанкови финансови институции.

За целта са набирани голям брой малоимотни предимно от с. Микрево, община Струмяни, и назначаването им фиктивно за определен период на постоянни трудови договори с високи заплати. По този начин се създавала привидна материална обезпеченост за кандидатстване за отпускане на кредити.

Мнимите служители били умишлено склонявани и подпомагани чрез съвети, разяснения и набавяне на необходимите документи за получаване на кредити между 15 000 лв. и 18 000 лв. От участието в схемата те получавали половината от сумата, съобщават от прокуратурата.

След получаването на парите погасителните вноски не се внасяли и кредитите ставали необслужваеми, което водело до влошаване на капиталовата адекватност на съответната банка.

Общият размер на получените суми в резултат на измамата е около 972 000 лв.

Като обвиняем е привлечен 47-годишен мъж за подбуждане и умишлено улесняване на кредитоискатели за получаване на кредити чрез представяне на фалшиви данни. В резултат на порочната схема мъжът е получил около 486 000 лв. Той е задържан за 72 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови