Разкриха схема за предсрочно освобождаване от затвора

OFFNews 16 декември 2020 в 10:09 4805 0

Прокуратурата разкри схема за намаляване на наказанието "лишаване от свобода" и предаде на съд четирима души.

През пролетта на 2013 г. затворник от Белене помолил съкилийника си да му съдейства за предсрочното му освобождаване по здравословни причини. За да му помогне, мъжът използвал контактите, които създал в затвора. Той потърсил друг човек, за когото знаел, че предоставял подобни „услуги“. За целта се свързвал с лекари от затворническата болница в София. Медицинските лица издавали нужната документация, която впоследствие служила за постановяване на прекъсването.

Предоставящият услугата казал, че най-евтино ще излезе при лекарите в Неврологичното отделение на Специализираната болница за активно лечение на лишените от свобода към затвора в столицата. Само трябвало да се установи неврологичен проблем – болки в кръста и обездвижване на единия крайник, което да фигурира като оплакване в медицинския картон.

В схемата бил замесен и служител в Главна дирекция „Изпълнение на наказания“, невролог и лекар-ординатор в медико-диагностична лаборатория по ядрено-резонансна диагностика.

За услугата трябвало да се заплатят 5000 лв., които да се разпределят между участниците в схемата. Цената обаче се оказала висока за лишения от свобода и след като му било отказано намаляването й, мъжът решил да сигнализира органите на реда. Така приятелката му подала сигнал в полицията и заявила доброволно съгласието си да сътрудничи. Исканата сума й била отпусната от бюджета на прокуратурата.

Няколко месеца по-късно обвиняемият бил настанен в Неврологичното отделение на болницата към затвора с лекуващ лекар. Освен че му дала напътствия как да симулира болките, докторката започнала да му поставя инжекции. Обяснила на затворника, че от тях ще получи необходимите симптоми на дископатия – болки в кръста и врата. Дала му и таблетки, които засилили болките. Предписала му извършване на изследване с ядрено-магнитен резонанс. Разчитането на резултата от него било извършено от лекар в лабораторията. Той посочил наличие на дискова херния, въпреки че такива данни не били установени.

За самото изследване приятелката на затворника заплатила 300 лв. и още 300 лв. на лекаря, за да разчете подходящо резултатите. 

Парите за „услугата“ били преведени по банков път, после били изтеглени от съпругата на другия затворник и разпределени между участниците в схемата.

Въпреки това обаче се появила пречка за освобождаването, след като друг лекар прегледал резултатите от ЯРМ, който не дал положително становище за предсрочно освобождаване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!