Проверката на МП не установи как Пелов е получил пистолет в затвора, не се знае и кой му е помогнал

OFFNews 13 април 2018 в 12:18 4559 0

Министерството на правосъдието не е успяло да разбере как избягалият рецидивист от Централния софийски затвор Владимир Пелов е успял да внесе пистолет, става ясно от доклад за проверката.

Не става ясно също дали служител в затвора е съдействал на избягалите затворници. 

Заключенията от инспекцията след двойното бягство отбелязват само, че има слабости в действията на надзирателите, които са били на работа в деня на инцидента. Освен това обискът на личните вещи, а и на самите затворници, не е направен достатъчно обстойно. 

Някои от надзирателите на затвора са се изплашили, след като срещу тях е било насочено оръжие. Един от тях се е опитал да задържи Владимир Пелов и Радослав Колев, но не е успял.

Заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов заяви, че затворниците са набелязали "тесните" места в системата. Той посочи още, че други оставки и уволнени за случая няма да има. Има обаче предложение за дисциплинарно производство срещу 14 служители, от които двама са заместник-началници в затвора. Проданов е категоричен, че те няма да излизат в отпуск, защото затворът щял да се "оголи".

Докладът от проверката на Министерството на правосъдието отправя 12 репоръки за рязко повишаване на сигурността на затвора в София. Част от тях обхващат стаята за предаване на багаж. Трябва да бъде преоборудван и един от постовете на надзирателите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови