Проверяват шефове от полицията, незаконно наредили задържане на бившия шеф на Булгаргаз (допълнена)

Опитът на прокуратурата да постави под съмнение законните действия на МВР и да измести фокуса от разкриване на конкретно престъпление има за цел сплашване на органите на реда, реагираха от вътрешното министерство

OFFNews 11 февруари 2022 в 14:15 4819 0

СГП извършва проверка висшестоящи служители на Главна дирекция национална полиция (ГДНП) са наредили незаконно арест на бившия шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов, става ясно от съобщение на Софийската градска прокуратура.

Проверката е за това, че представители на ръководството на ГДНП са дали писмени указания за започване на досъдебно производство и арест на бившия ръководител на дружеството. От СГП изпратиха до медиите факсимилета, парафирани ръчно.

Прокурори от СГП отделиха материали от образуваното досъдебно производство по случая с „Булгаргаз“ по данни за извършено престъпление по чл. 282 от НК от висшестоящи служители от ГДНП. (Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6, или с пробация, гласи член 282 от НК.)

След анализ на материалите по делото, наблюдаващите прокурори са установили изготвени докладни записки относно проверка по преписка по описа на ГДНП с поставени върху тях ръкописни резолюции с указание за започване на досъдебно производство и задържане на лице за 24 часа. 

В тази връзка наблюдаващите прокурори са счели, че е нарушена разпоредбата на чл. 15 от Закона за МВР, съгласно която горестоящите ръководители на разследващите органи „нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването“.

От СГП предоставят копие от копие от резолюциите със заличени данни. Информацията се предоставя след разрешение на наблюдаващите прокурори, уточняват от СГП. 

Датата на докладната записка с ръчните парафи за арест на Павлов е от 27 януари. На 1 февруари президентът Румен Радев заяви по повод случващото се с Булгаргаз: Когато кабинетът извършва смени в ръководствата на дружествата, би следвало да гарантира, че няма да има отново частни посредници при доставката на газ и че ще се постигнат по-добри условия за България и по-добри цени. И изрази надежда, че правителството няма да се изкушава от наследения управленски модел, „който използваше служби, бордове и регулаторите за разправа и за прокарване на частни интереси“. 

По-късно от МВР направиха следното уточнение: 

Положените резолюции, цитирани в съобщението на прокуратурата, са върху докладни записки на оперативни работници. Видно и от прикачените документи в съобщението пише „проверка по преписка“ и на двата документа.

Към датата на поставяне на резолюциите няма образувано досъдебно производство, а само проверка. Цитираният чл. 15 ЗМВР се отнася за вече образувани досъдебни производства и работата на органи по разследването по реда на НПК.

В конкретния случай проверката се извършва по реда на ЗМВР, а не по реда на НПК. Това е полицейска проверка, за която МВР няма задължение да докладва незабавно на прокуратурата. При докладна записка от оперативен работник и наличие на предположение за извършено престъпление органите на МВР имат право да извършват задържане до 24 часа. Точно такава е и едната резолюция.

Посоченото правно основание от прокуратурата - чл.15, ал.5 ЗМВР, действително предвижда, че: „Горестоящите ръководители нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването.“

Към момента на поставяне и на двете резолюции от заместник- директора на ГДНП по „Разследването“ действия по разследването не са били предприемани. Не са давани никакви указания за действия по разследване или съставяне на писмено мнение. Не е упражнена каквато и да е друга намеса.

Опитът на прокуратурата да постави под съмнение законните действия на МВР и да измести фокуса от разкриване на конкретно престъпление има за цел сплашване на органите на реда, с което няма да постигне успех . Служителите на МВР ще продължат да работят в посока на документиране и доказване на извършена престъпна дейност въпреки многобройните образувани проверки и досъдебни дела срещу тях. Нееднократно главният прокурор подчерта , че прокуратурата води война не срещу МВР , а срещу престъпността, но подобни действия на прокуратурата остават усещането, че тя води война срещу органите на МВР.

Поредицата образувани проверки и досъдебни производства срещу служители на МВР при спорни основания оставят горчивото усещане за саботиране при важни за страната разследвания, да се обезличи работата на службите на МВР и резултатите от тях. Такова поведение осигурява недосегаемост на престъпния контингент и е опасно за сигурността на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови