Промените в ЗСВ излязоха в Държавен вестник. Спецправосъдието престава да съществува на 28 юли

OFFNews 26 април 2022 в 15:42 1813 0

Специализираното правосъдие престава съществуването си на 28 юли 2022 г., след като промените в Закона за съдебната власт излязоха днес в Държавен вестник. 

Според измененията в ЗСВ спецструктурите се закриват три месеца след обнародването им. В Закона за нормативните актове е записано, че "когато нормативният акт влиза в сила в определен срок след деня на неговото обнародване, денят на обнародването не се брои в този срок", а "срокът изтича в 24.00 часа на последния ден", напомня "Лекс".

Магистратите имат 14-дневен срок от обнародването да подадат заявление за преназначаване до съответната колегия. 

Висящите дела се поемат от Софийския градски съд и Софийския апелативен съд. От 28 юли 2022 г. започва да тече и 7-дневен срок, в който досъдебните производства и делата, по които не е проведено разпоредително заседание, трябва да бъдат прехвърлени на компетентните прокуратури и съдилища.

Мотивът за закриването на специализираното правосъдие бяха ниските резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта, както и в борбата с организираната престъпност. Освен това управляващата коалиция нееднократно е посочвала, че то се използва като "бухалка".

Предвидено е още отмяна на кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет, главния инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет и административните ръководители и техните заместници. 

Главният прокурор Иван Гешев се закани да атакува промените в ЗСВ пред Конституционния съд още в деня на приемането им от парламента. Но това няма да спре действието им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!