Прокурори пред ВСС: Не познавам Нотариуса, не съм посещавал клуба му

Истината е като мехурче въздух - дори да го пуснеш на дъното на Марианската падина то винаги ще изплува на повърхността, каза Ясен Тодоров

OFFNews 21 февруари 2024 в 16:21 4230 1

Тодоров

Снимка БГНЕС

Ясен Тодоров

Не познавам Мартин Божанов и не знаех за съществуването на SS клуб - това се разбра от думите на бившия член на Висшия съдебен съвет и следовател Ясен Тодоров и апелативния прокурор на София Радослав Димов по време на изслушването им пред Прокурорската колегия на ВСС.

Ден по-рано Тодоров сам поиска да даде обяснения, а днес обясни решението си с медийни публикации, които го свързват с Нотариуса. Другият му аргумент е, че му станало ясно за присъствието на името му в доклада до временната парламентарна комисия за дейността на групата около Мартин Божанов. В доклада се твърдяло, че Тодоров е свързан с Божанов и е посещавал частния клуб SS. Следователят обаче бе категоричен, че твърденията са клеветнически.

"Мисля, че по някакъв начин трябва да има институционална реакция срещу това нещо. Не може законодателната и изпълнителната власт да боравят с такива пасквили, да ги наричам документи и доклади, и чрез тиражирането им да се очерня името на отделни магистрати и на съдебната власт като цяло, защото аз съм сигурен, че истината ще излезе накрая. Истината е като мехурче въздух - дори да го пуснеш на дъното на Марианската падина то винаги ще изплува на повърхността", каза Тодоров.

И допълни, че е разбрал за Мартин Божанов преди няколко години, след като излезе разследването на Антикорупционния фонд с Ивайла Бакалова. Следователят уточни, че е подал молба да бъде изслушан и в парламентарната анкетна комисия, но още нямал отговор.

"Доколкото страдам от болест, която не ми дава много време живот, искам да изчистя името си", пък посочи прокурор Росен Димов и също отрече да познава Нотариуса.

Но бил наясно, че в професионалните среди му се носела славата на "имотен измамник". И повтори, че не е имал контакти с Божанов. А името му било употребено, за да може някой да се направи на велик с познанствата си. Димов обясни, че е подал сигнал до прокуратурата след публичните обвинения на гръцки бизнесмени, че е част от схемите на Нотариуса. Вече бил разпитан като свидетел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика