Нито един полицай не е привлечен към наказателна отговорност, а прокурорът прекратил преписката, е в Европейската прокуратура

OFFNews 17 август 2021 в 15:04 5919 0

В МВР няма данни някой от полицаите биячи да е привлечен към наказателна отговорност, а прокурорът, прекратил преписката за полицейското насилие, е вече член на Европейската прокуратура. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков в парламента по време на изслушването за полицейското насилие по време на протестите през 2020 г. 

Той заяви, че това може да има някаква връзка в кариерното израстване на прокурор Виктория Трифонова, но той не може да твърди това. 

Рашков каза, че от самопроверката, която са извършили от СДВР, са разпознали четирима от полицаите. "Единият е началник на отдел, на който са наложили наказание две години лишаване от право на повишаване, друг е получил една година същото наказание и останалите двама - на порицание. Това е ефектът от дисциплинарната проверка и санкциите, които са избрали да им наложат. Единият от тях очевидно се ползва с доверието на нашия главен прокурор и в началото на годината е преминал на работа в Бюрото по защита при главния прокурор. Вероятно главният прокурор, виждайки кадрите как се справя този човек с побоищата на площада в София, е пожелал точно такъв човек да го охранява", каза още Бойко Рашков.

За Рашков най-интересното е, че след като се появява вече публично този клип (в петък в комисията на Хаджигенов б.р.), българската прокуратура се самосезира. “За да се самосезира прокуратурата, ние всички с вас трябва да приемем, че тя не е знаела за случая зад колоните. Същевременно, уважаеми народни представители, преписката за полицейските действия зад колоната, са предоставени на дирекция "Вътрешна сигурност". Тази дирекция е пряко подчинена на министъра на вътрешните работи, следователно тези материали трябва да дойдат от СДВР, да преминат през министъра на вътрешните работи и той да възложи проверката на дирекция "Вътрешна сигурност"”, каза Бойко Рашков.

Той изключи възможността министърът на вътрешните работи към онзи момент да не е знаел за тези кадри. “Какво е направила тази дирекция, извършила е проверка и е изпратила материалите на Районната прокуратура. Сега естествено възниква въпросът какво е направила прокуратурата след като вътре в тези материали е бил и дискът с тези кадри?, попита ще Рашков. И си отговори: Нищо не е направила, разбира се.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови