Прокуратурата във Варна образува 95 досъдебни производства за нарушаване на карантината

OFFNews Последна промяна на 31 март 2020 в 12:02 12866 1

От началото на въвеждането на извънредните мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 до момента Апелативната прокуратура във Варна е взела на специален надзор 95 досъдебни производства за престъпления, свързани с нарушаване на карантината, и за предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога във връзка с острозаразния вирус, довел до пандемията в цял свят.

Само вчера са постъпили 24 досъдебни производства от района на морската столица. 12 са делата, образувани в Районната прокуратура във Варна, шест са в Районната прокуратура в Шумен, и по три – в районните прокуратури в Разград и Търговище.

Най-голям е делът на производствата за нарушаване на разпоредена от здравните власти карантина на лица, които са били в рискови страни или са имали контакт с хора с положителни проби за коронавирусната инфекция. Наказанията за това да затвор до 5 г. и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Три от досъдебните производства са за предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога във връзка с разпространението на заразата. Наказателният кодекс предвижда до 2 г. лишаване от свобода, но ако от престъплението са настъпили значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до 5 г. и глоба от 10 000 до 50 000 лева. 

За периода от 26 до 30 март 2020 г. Апелативна прокуратура – Велико Търново взе на специален надзор нови 16 досъдебни производства, образувани във връзка с извършени нарушения, свързани с извънредното положение. Така наблюдаваните дела стават общо 48.

Най-много, 45 броя, са за неспазване на задължителните мерки от лица, поставени под карантина и неизпълнили задължението да не напускат мястото за пребиванe. Едно досъдебно производство е за продажба на промишлени стоки, неотговарящи на изискванията, едно досъдебно производство по чл. 326 от НК и едно досъдебно производство за продажба на дезинфектант при реална продажба на друга химическа течност.

От новите дела, взети на специален надзор, 15 са свързани с нарушена от страна на граждани мярка – поставяне под карантина, като делата са на РП – Свищов /7 бр./, РП – Плевен /3 бр./, и по едно на РП – В.Търново, РП – Севлиево, РП –Г.Оряховица, РП Габрово и РП – Ловеч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17155

1

aviatora

31.03 2020 в 15:48

За седмица - 300 граждани с обвинения за нарушаване на карантината. За 30 години - нито един обвинен и осъден за корупция!!!!!!! На тимаджиите няма ли им каже нещо там?!!!
 
X

STOP THE WAR! Чуйте новата песен на OFFRoad band