Прокуратурата търси пияни шофьори, виновни за катастрофата на Тракия

Юлиан Христов 06 юли 2017 в 14:32 16759 5

Прокуратурата търси пияни виновни шофьори, причинили катастрофата на

Снимка : Нова тв

Прокуратурата е образувала две досъдебни производства във връзка с инцидента на магистрала "Тракия" от сряда и издирва шофьори, които са я причинили.

Това става ясно от съобщение на Районна прокуратура - Ихтиман. Тя е образувала "две досъдебни производства за нарушаване на правилата за движение по пътищата при управление на моторни превозни средства, в резултат на което била причинена телесна повреда на повече от едно лице".

От съобщението става ясно, че се разследват два инцидента на едно и също място на магистралата, но в различни посоки. Едното направление е Пловдив-София, по което се сблъскаха близо 40 автомобила. От кадри, заснели мястото на катастрофата става ясно, че магистралата е покрита с гъст дим от горящото наблизо сметище на град Ихтиман.

Според държавното обвинение обаче неизвестен извършител, който по непредпазливост е нарушил правилата за движение по пътищата, е в основата и на двата инцидента.

Пред OFFNews от Районната прокуратура в Ихтиман уточниха, че досъдебното производство е образувано по текст от Наказателния кодекс, който предвижда наказание за причиняване на катастрофа след употреба на алкохол или наркотични вещества, след което деецът е напуснал мястото на катастрофата. За това се предвиждат до 10 години затвор. 

От прокуратурата уточняват, че това са първоначалните данни и квалификацията на престъплението може да търпи промени. В момента е назначена автотехническа експертиза, която трябва да изясни причините за инцидента. От Софийската окръжна прокуратура уточниха, че двете производства не са свързани и става въпрос за две отделни катастрофи, които нямат връзка помежду си.  

Второто досъдебно производство е свързано с катастрофа на същото място, но в обратна посока - София-Пловдив. При тази катастрофа има пострадала сръбска гражданка, като вероятно има и други пострадали. 

По-рано днес пред bTV бившият директор на Магистрална полиция Красимир Занев каза, че водеща версия за инцидента на магистралата е гъстият дим от горящото сметище, но смята, че вина имат и шофьори, които са карали с несъобразена скорост и не са спазвали дистанция. „Агенция пътна инфраструктура са могли да вземат някакви превантивни мерки от предишния ден, защото сметището до Ихтиман тлее от няколко дни”, смята Занев. Според него МВР е трябвало също да вземе мерки, за са сигнализира за възможна опасност от пътно-транспортни произшествия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

4

поп Дръвчо

06.07 2017 в 15:33

Радикални идиоти.

17156

2

aviatora

06.07 2017 в 14:50

Правитеслството и прокуратурата на РБ България, укриват фактите, че причината за тежката катастрофа е запаленото сметище край Ихтиман!!! 100%категорично и вярно!!! Нека Европа да види как се управлява в България!!!

11568

1

PetarD

06.07 2017 в 14:49

Хахахха, да го търсят в мъглата.
 
X

Подкастът на OFFNews