Прокуратурата ще трябва да плати 400 000 лв. на фирма по делото Октопод

OFFNews 04 март 2021 в 12:10 2934 1

Прокуратурата ще трябва да плати обезщетение от 400 000 лв. на фирма "Кепитъл Лизинг" АД, станала жертва на операция "Октопод" преди 11 г., съобщи "Лекс". Това е решил Върховният касационен съд и така е отменил решението на по-долна инстанция, която отхвърли претенциите на дружеството.

Историята е от 10 февруари 2010 г., когато МВР и прокуратурата обявиха, че е в ход акция "Октопод" и зрелищно арестуваха Алексей Петров, Антон Петров, Марчело Джотолов, Момчил Кръстев, братята Пламен и Йордан Стоянови и Николай Велков. Същия ден разследващите нахлуват в "Голд лизинг" и "Кепитъл лизинг", които са пред сливане и делят един офис. Иззета е цялата документация и компютрите на фирмите.

Образувани са три основни дела, които получиха прозвищата "Голям Октопод" - за тежки икономически престъпления, "Нежен Октопод" - за сводничество, и "Малък Октопод" - за рекет и принуда. 

Документите, иззети от „Кепитъл лизинг“, попадат в делото за "Голям Октопод", прекратено на 27 февруари 2014 г.

Още в края на февруари 2010 г. от фирмата изпращат искания до всички нива на държавното обвинение документите да бъдат върнати, но получава отказ от Софийската градска прокуратура. Следващата стъпка, която предприема фирмата, е да поиска поне оригиналите на свидетелствата за регистрация на автомобилите, които дружеството предоставя на лизинг. Те са им върнати на 1 юни 2010 г. През март 2011 г. получават обратно и компютрите, а през август 2013 г. и останалите документи.

От фирмата твърдят, че изземването на цялата документация я е лишило от възможността да работи и оценява вредите на 3,9 млн. лв.

Върховните съдии обясняват, че държавата е отговорна за вредите, без значение от поведението на кой от нейните органи са причинени, като напомнят, че за отговорността по ЗОДОВ вината е без правно значение, т.е. отговорността за вреди е обективна.

Според ВКС апелативният съд неправилно е пропуснал да съобрази, че макар и извършени от компетентен орган, действията на прокуратурата не са съответни на принципа на пропорционалност по отношение на ограничителните мерки, които е наложила на фирмата. Претърсването и изземването от офиса на фирмата са били противоправни, защото не отговарят на принципа на пропорционалност.

„В случая легитимният интерес на обществото е да бъдат разкрити тежки умишлени престъпления и наказани определен кръг лица. Сред заподозрените лица обаче няма служители на ищеца нито убедителни данни у него да се намират доказателства за извършването на конкретно престъпление. Такива не са открити и при претърсването, осъществено при пълното оказано съдействие на представителите и служите на ищеца. Изземването за продължителен период от време на цялата налична техника, при наличната възможност цялата съдържаща с в нея информация да бъде копирана… засяга в несъразмерна степен правото на ищеца да осъществява стопанска дейност", се казва в решението на съда.

Според ВКС прокуратурата „явно и тежко“ е надхвърлила пределите на своята свобода на преценка и поради това е извършила достатъчно съществено нарушение на правото на ЕС.

ВКС стига до извод, че "Кепитъл лизинг" е понесла имуществени вреди за 200 000 лв., а не за над 3,88 млн. лв, за колкото претендираше. С лихвите обаче сумата нараства почти двойно.

Върховните съдии приемат също, че фирмата е понесла и неимуществени вреди заради разбитата ѝ репутация, като ги оценяват на 10 000 лв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3040

1

Любомир Димитров

04.03 2021 в 14:33

А каква ще бъде личната имуществена отговорност на всички там главни, водещи и разводещи и т.н. прокурори, а ?
Защото аз не искам с данъците си да плащам за тяхната некадърност !