Прокуратурата ще проверява скрити ли са пътните знаци зад дървета

OFFNews 21 май 2018 в 14:21 3622 0

Прокуратурата започва проверка на пътните знаци и маркировки. Акцентът е не само върху това дали има поставен съобразен със закона знак, а и доколко той не е скрит от храсти и клони и е видим за шофьорите, става ясно от съобщение на прокуратурата. 

ВАП организира проверка за законност по спазване на Закона за пътищата и подзаконови нормативни актове - Наредба № 18 от 23.07.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци, Наредба № 2 от 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътна маркировка и др., уточняват от обвинението. 

При установяване на конкретни случаи на ограничаване на възможността за възприемане на пътните знаци, на отделните видове табели и т. н. от оправомощените органи се предприемат мерките, изискуеми от закона.

Освен това при проверката е нужно да се установи съответствието на пътната маркировка с нормативните условия, като при отклонения от тях следва спешно да се поднови. 

Срокът за извършване на проверката е двумесечен и през юли във ВАП ще се получи обобщена информация, включваща констатирани нарушения, предприети действия, издадени актове.

Целта на проверката е осигуряване на необходими предпоставки за безопасно и удобно движение по републиканските и общинските пътища, особено в летния период на засилено използване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови