Прокуратурата се възпротиви на решението на съда за отказ да бъде заличен БНС-Еделвайс

OFFNews 04 март 2021 в 16:35 3519 0

Софийска градска прокуратура внесе въззивна жалба срещу решението на съда от 16 февруари 2021 г., с което е постановен отказ за прекратяване на регистрацията на сдружение с нестопанска цел БНС-Еделвайс на основание чл. 13, ал.1, т. 3, б. „б“ от Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), вр. чл. 44, чл. 2, предл. четири, шест, седем и десет от Конституцията на Република България и вр. чл. 30, чл. 1, изр. 1 ЗЮЛНЦ.

СГП иска от Апелативен съд-София град да отмени решението на първата инстанция като неправилно и незаконосъобразно и постановено след неправилна преценка и анализ на събраните по делото доказателства. 

Според прокуратурата дейността на БНС-Еделвайс е противоконституционна, различава се от декларираното в устава, като целите и дейностите се ползват за прикритие на действително целящи действия, насочени към разпалване на расова, етническа и религиозна вражда, а съдът не е направил необходимото да сравни съдържанието на устава с практическата дейност на самата партия, се казва в мотивите на държавното обвинение.

През юли 2020 г. по нареждане на главния прокурор Иван Гешев бе разпоредена проверка за законосъобразност на дейността на сдружението. Тогава освен противоконституционност се изтъкваха и други мотиви - че Управителният му съвет няма необходимия по закон определен брой членове в състава си.  

Прокуратурата установи множество публични изказвания на членове на ръководството на сдружението и активисти, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основан на религиозна, расова и полова принадлежност, антисемитска пропаганда и др.

Констатирано бе също, че сдружението е създало и своя военизирана структура, като са били открити и иззети множество незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, дрехи с полицейски атрибути и др. в дома на активист на сдружението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови