Съдът решава дали да прекрати регистрацията на БНС-Еделвайс

OFFNews 28 юли 2020 в 14:05 3536 0

По разпоредена от главния прокурор Иван Гешев проверка за законосъобразност на дейността на сдружение с нестопанска цел БНС–Еделвайс Софийският градски съд е определил като допустима исковата молба на Софийска градска прокуратура за прекратяване регистрацията на БНС–Еделвайс.

СГП е сезирала съда заради това, че сдружението извършва дейност, която противоречи на конституцията - насочена е към расова, етническа и религиозна вражда и чрез създаване на военизирана структура.

Освен това Управителният й съвет няма необходимия по закон определен брой членове в състава си. Съдът е приел и представените множество доказателства, обосноваващи необходимостта от прекратяване регистрацията.

Установени са множество публични изказвания на членове на ръководството на сдружението и активисти, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основан на религиозна, расова и полова принадлежност, антисемитска пропаганда и др.

Констатирано било също, че сдружението е създало и своя военизирана структура, като са били открити и иззети множество незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, дрехи с полицейски атрибути и др. в дома на активист на сдружението.

В разрез с разпоредбите на закона, изискващ минимум трима членове, сдружението, считано от 27 януари 2020 г., извършва дейност чрез управителен съвет, състоящ се от двама души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови