Прокуратурата се отказа от делото срещу Емилия Масларова

OFFNews 23 септември 2021 в 12:03 1954 3

12 години след шумния старт на делото срещу бившия социален министър Емилия Масларова прокуратурата е прекратила разследването, съобщи "Сега".

Масларова бе подсъдима за престъпления по служба и присвояване в особено големи размери. Делото срещу нея започна на 23 февруари 2010 г., когато Софийският градски съд я привлече като обвиняема за това, че в периода 2007-2009 г. е присвоила държавни средства в размер на над 11 млн. лева. Обвинението твърдеше, че Масларова е извършила престъплението с помощта на своя семеен приятел Венцислав Драганов, собственик на фирмата, която е ремонтирала Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора. Прокурорите твърдяха, че двамата се присвоили 11 от предоставените 19 млн. лв. за реновация на сградата.

Тогавашният главен прокурор Борис Велчев поиска имунитета й като депутат, от който Масларова сама се отказа.

През декември 2015 г. СГС оправда всички подсъдими, а в мотивите на съда година по-късно беше записано, че от нито една от експертизите не става ясно колко пари са били изхарчени в ремонта.

Прокуратурата протестира, но през лятото на 2017 г. Софийският апелативен съд (САС) записа в решението си, че "абсурдно формулираните обвинения" са попречили за постигане на осъдителни присъди по делото. Според апелативните съдии по делото са събрани доказателства за причинени вреди, но са били така подредени, че не става ясно какво твърди обвинението. Затова САС реши, че делото трябва да бъде върнато на прокуратурата.

През 2019 г. бившият социален министър осъди България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

3

Atan

24.09 2021 в 14:42

И съда, и прокуратурата,и всичко, което стои зад тях...
Беше каквото беше, вече няма нищо! Не било подредено, не било ясно, не се знаело колко пари са изхарчени... дрън.дрън. В нормална държава нищо такова не МОЖЕ да стане.

1905

2

тОлуп

23.09 2021 в 13:24

Ако няма присъда до една година след обвинението, работата е ясна... После вече и да искат най-често не могат да ги осъдят, защото всичко е покрито и заличено.
Необходимо е по-бързо правосъдие и за целта трябва да забравят за хартията, папирусите, вестоносците и пощенските гълъби.

10212

1

Човека

23.09 2021 в 12:42

"съдът оправдал всички, защото от екпертизите не ставало ясно колко пари са изхарчени за ремонта." Зоната на здрача, където простата математика за първи клас е получила пространствено-времево изкривяване..
Да ви е.а и съда и прокуратурата.