Прокуратурата разследва евентуално отвличане на търговеца с криптовалута

OFFNews 25 май 2022 в 15:15 2556 0

търговец

Прокуратурата разследва евентуално отвличане на търговеца на криптовалута и IT специалист Александър Алтънбашев, съобщиха от държавното обвинение. За това престъпление се предвижда от 3 до 10 г. затвор.

Но от прокуратурата се застраховаха, че не разполагат с категорични доказателства за отвличане. Ако се потвърди първоначалната версия, вероятно отвличането е свързано с бизнеса на Алтънбашев.

Криминалистите вече разполагат с разрешение от съда за използване на трафични данни, които ще помогнат да се установи последното място, на което е бил включен телефонът на издирвания.

Заради началния етап, в който се намира разследването, от прокуратурата отказаха да отговорят на въпрос дали мъж с прякор Ториното е бил разпитван в СДВР по случая. 

IT специалистът изчезна на 23 май и оттогава се издирва от полицията. Сигналът е подаден от сестра му, която се притеснила от това, че не отговаря на позвъняванията й, а по-късно телефонът на брат й бил изключен - нещо, нетипично за мъжа.

Пред разследващите тя разказала, че видяла мъж на около 28-30 г. да влиза в дома на брат й, въпреки че ключ от жилището му има само тя. Разследващите се съмняват, че непознатият вероятно е търсил флашка с информация, тъй като Алтънбашев е известен в IT средите като търговец на криптовалути и често е коментирал тези теми по медиите.

Близо до жилището на търговеца има камери за видео наблюдение. Те вече са иззети и се проверяват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови