Прокуратурата протестира присъдите срещу имамите

OFFNews 08 април 2014 в 12:29 1353 0

Окръжната прокуратура в Пазарджик протестира всички 13 осъдителни присъди по делото за радикален ислям срещу имамите.

Ходът на прокуратурата идва, въпреки факта, че имамите получиха дори по-високи от исканите от държавното обвинение присъди, съобщава "Правен свят".

На 19 март Окръжният съд в Пазарджик призна за виновни всички 13 имами, подсъдими по делото за проповядване на антидемократична идеология. Съдът наложи една ефективна присъда от 1 година затвор на Ахмед Муса и две условни присъди, а останалите десетима подсъдими бяха наказани с глоби. Същите наказания, но в по-висок размер бе поискала и прокурор Недялка Попова. Условно наказание от година затвор и 3000 лева глоба получи имамът на Сърница Саид Муутлу, а районният мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих бе осъден на 10 месеца условно и също 3000 лева глоба.

В мотивите си към протеста прокурор Попова посочва, че наложените присъди са занижени и това важи особено за Ахмед Муса, който единствен е осъден ефективно, но на 1 година затвор.

"Макар и постановени в пределите, предвидени от закона за извършеното престъпление, очевидно наказанията не съответстват на степента на обществена опасност на деянията, както и на обществената опасност на един от извършителите, какъвто е Ахмед Муса Ахмед от Пазарджик", посочва прокурорът.

Тя се позовава на обвинението за проповядване на антидемократична идеология, като посочва, че организацията "Ал Уакаф ал Ислями" е провеждала предварително планирана, организирана и финансирана от чужда институция дейност за пропагандиране в България на идейното течение на исляма, известно като салафизъм или като "уахабизъм". Затова прокурор Попова ще иска от Пловдивския апелативен съд максимални наказания и за условно осъдените Саид Муутлу и Абдулах Салих, както и максимален размер глоби от по 5000 лева за останалите подсъдими, които на първа инстанция бяха санкционирани с глоби от 2000 до 3000 лева.

Междувременно, прокуратурата и Окръжният съд в Пазарджик са получили благодарствено писмо от "Мюсюлманско джамийско настоятелство"-Пазарджик, съобщи "Фокус". В писмото се изразява сърдечна благодарност, както към съдия Ивета Парпулова за наложените безпристрастни присъди, така и от работата на прокуратурата и на всички, които са работили по делото и не са се поддали на уличен натиск.

"С решението постановено по делото се надяваме да бъдат преустановени всякакви опити за проповядване на радикален ислям, водещ до нарушаване на държавността и върховенството на закона сред живеещите български граждани в кв. "Изток" в Пазарджик", се посочва в писмото, подписано от председателя на настоятелството Тошо Недков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови