Прокуратурата протестира мярката на обвиняем, поругал националното знаме

OFFNews 17 ноември 2020 в 10:18 1551 0

Прокуратурата протестира решението на Специализирания наказателен съд от 12 ноември да освободи Михаил Михайлов срещу мярка парична гаранция от 1000 лв.

Михаилов е обвиняем за престъпление против републиката и за хулиганство на публично място, извършено с изключителен цинизъм и дързост. Той е обвинен, че на 7 септември в Стара Загора е уринирал върху знамето на Република България, заснел това на видео и същия ден го публикувал в интернет.

На 1 ноември в социалните мрежи се появява нов видеоклип, на който се вижда как същият мъж пак уринира върху българския трибагреник, но на 60-ина метра от оградата на специализираното правосъдие на ул. „Черковна“ 90 в София.

Михаил Михайлов е издирен и на 10 ноември 2020 г. е задържан.

Това не е първата му подобна проява. За същите престъпления той е привлечен към наказателна отговорност още през 2018 г. и е осъден на 1 година и 10 месеца лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок. Тогава Михайлов е признат за виновен в това, че на 29 май 2018 г. пред Съдебната палата в София е запалил българското знаме, уринирал върху него и заснел действията си и пуснал видеоклипа в интернет. Съдебно-психиатрична експертиза по делото е показала, че обвиняемият не страда от психическо разстройство, осъзнава действията и постъпките си и може да носи наказателна отговорност.

В протеста на Специализираната прокуратура за промяна на мярката за неотклонение на Михаил Михаилов се посочва, че с действията си той е демонстрирал явно неуважение към държавните символи. Другите аргументи са, че има опасност да се укрие и да извърши престъпление.

Следствените действия по новото досъдебно производство на прокуратурата продължават с експертизи, разпити на свидетели и др. Предстои протестът й срещу пускането на Михайлов от ареста да бъде разгледан в четвъртък от състав на Апелативния специализиран наказателен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови