Прокуратурата прекрати делото срещу бивши шефове на АПИ за катастрофата край Своге

OFFNews 26 юли 2021 в 17:44 3087 0

Софийската градска прокуратура е прекратила разследването срещу бившите управители на АПИ Светослав Глосов и Дончо Атанасов за тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души, съобщава Медиапул

Глосов и Атанасов бяха с повдигнати обвинения за "престъпно неизпълнение на служебните задължения". Според прокуратурата двамата не са предприели действия, за да бъде усвоена гаранцията по ремонта на пътя, както и че с неизпълнението на задълженията си са целили облага на изпълнителите на ремонта - фирма "Трейс". 

Катастрофата с автобус край Своге стана на 25 август 2018 г. В нея загинаха 20 души. Обвинение беше повдигнато и на шофьора, който е карал с превишена скорост.  Обвинения получиха шестима души, сред които и двамата бивши началници от АПИ и шефовете на строителната фирма "Трейс". Останалите подсъдими са привлечени към наказателна отговорност за това, че през 2014 г. са нарушили изискванията за добро качество на ремонта на път II-16 „Своге - Нови Искър“, Участък 3.

Софийската градска прокуратура е прекратила разследването срещу Глосов и Атанасов, тъй като са допуснати нарушения по процесуалните правила. Те са довели до ограничаване правата на обвиняемите, а внесеният обвинителен акт е неясен и съдържа много противоречия. 

Делото е прекратено на 9 юли, с което случаят може да се счита за приключен, пише още Медиапул. 

Във връзка с катастрофата има още едно дело, по което обвиняеми са автобусният шофьор Григор Григоров, директорът на "Трейс" Бисер Иванов, техническият ръководител на пътния ремонт Иван Иванов, шефът на асфалтовата база в Костинброд Светослав Трифонов, инженерът от надзора Михаела Томова и директорът на дирекция в пътната агенция Стела Попниколова.

И това дело беше върнато на прокуратурата от съда заради неясен обвинителен акт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови