Прокуратурата получи документите, с които Кирил Петков се отказва от имунитета си

OFFNews 29 юни 2023 в 15:18 1822 0

Пектов

Снимка Фейсбук на Кирил Петков

На 21 юни Кирил Петков подписа документите, с които се отказа от депутатската си защита.

В Софийската районна прокуратура са пристигнали документите, с които съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков се отказва от имунитета си, съобщиха от държавното обвинение пред БТА.

Предстои наблюдаващият прокурор да прецени какви действия ще предприеме.

На 6 юни СРП предложи на вече отстранения от Висшия съдебен съвет главен прокурор Иван Гешев да поиска от парламента имунитета на Кирил Петков заради декларацията му за гражданство. 

"От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от Петков пред президента декларация е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители", посочиха тогава от държавното обвинение.

На 16 декември 2021 г. районният прокурор на София Невена Зартова заяви, че СРП отказва да образува досъдебно производство по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков.

Документите по казуса са били изпратени в СРП от Специализираната прокуратура, а районните прокурори са на мнение, че Кирил Петков е отразил невярна информация в декларацията си за гражданство, но тази информация има единствено заявителски и уведомителен характер. Тя няма доказателствена стойност, обясни тогава Зартова.

Проверката започна в спецпрокуратурата през август 2021 г., след като бяха подадени няколко сигнала за това, че Петков невярно е декларирал, че няма двойно гражданство, когато е назначаван за служебен министър на икономиката.

Ръководителят на закритата вече спецпрокуратура Валентина Маджарова тогава коментира, че законовата база е неосъвременена и има нужда от нейното доразвиване. На всички стана ясно, а и след решението на Конституционния съд, че е налице невярно деклариране, но в тази ситуация и при действащия закон не може да се обуслови наказателна отговорност, посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика