Quantcast

Прокуратурата поиска отстраняването на зам.-министър с повдигнати обвинения

OFFNews Последна промяна на 12 септември 2018 в 14:10 5186 0

Прокуратурата поиска отстраняването на зам.-министър с повдигнати обвинения

Софийска градска прокуратура (СГП) е внесла в Районен съд гр. София (СРС) искане за отстраняване от длъжност на заместник-министъра на транспорта Ангел Попов.

Искането за отстраняването му идва няколко месеца, след като стана ясно, че спрямо него има внесен обвинителен акт. На 29 март 2018 г. прокуратурата го обвини в измама - престъпление по чл. 209, ал.1 от НК.

Тогава обаче магистратите не настояха той да напусне поста си в транспортното министерство. Попов, който е известен във ведомството с прякора Геле Линейката, преди време даде култово интервю за за медията ни, което хвърля светлина върху цялостния мироглед на висшия чиновник - "Продават ли се книжки и има ли корупция в ДАИ - разсъжденията на зам.-министър Ангел Попов пред OFFNews".

Заместникът на Московски се смята за назначение на НФСБ.

Въз основа на внесения от Софийска градска прокуратура обвинителен акт е образувано съдебно производство е Софийски районен съд, насрочено за разпоредително заседание.

В хода на досъдебното производство е установено, че на неустановена дата през месец август 2012 г. в град София, с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 8000 евро Попов е възбудил у собственик на транспортна фирма заблуждение, че срещу горепосочената сума служители от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ще му уредят управляваната от него фирма да получи допълнително четири броя ЕКМТ/СЕМТ разрешителни. ЕКМТ/СЕМТ представляват разрешителни за облекчен режим на международен товарен транспорт, съобщават от прокуратурата.

Макар деянието, за което е предаден на съд Попов да е извършено през 2012 г., от новопостъпила информация по делото към момента на Попов е възложен контрола по изпълнение заповедта на министъра за реда по издаването и условията за разпределение на ЕКМТ/СЕМТ разрешения за транспорт.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !