Прокуратурата поиска да не се спира делото срещу бившия шеф на разузнаването

OFFNews 19 юли 2019 в 11:35 1499 0

Снимка БГНЕС, архив

Военно-апелативна прокуратура протестира пред Върховния касационен съд определението, с което беше спряно за 6 месеца делото срещу бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров за длъжностно присвояване в особено големи размери - близо 5 млн. лева. 

Производството беше спряно заради влошеното здравословно състояние на Киров. 

В проведеното съдебно заседание на 10.07.2019 г. по въззивното производство срещу Кирчо Киров пред Военно-апелативния съд, подсъдимият Киров не се е явил, въпреки че е бил длъжен, тъй като участието му е задължително. На това заседание защитникът на Киров е представил копие от съдебно-медицинска експертиза, която е била назначена по друго наказателно производство срещу него, което се разглежда в момента от Върховния касационен съд. Позовавайки се на копието на съдебно медицинската експертиза, Военно-апелативния съд е спрял наказателното производство срещу Киров.

Военно-апелативната прокуратура обаче обяви, че това определение е незаконосъобразно. В мотивите си прокуратурата изрежда, че съдът се е позовал на копие от експертиза, назначена по друго дело, освен това е използвано копие от експертиза, което не е заверено. От прокуратурата допълват още, че съдът не може да спира временно съдебно производство. 

Военно-апелативната прокуратура счита, че неявяването на Кирчо Киров в съдебното заседание на 10.07.2019г. представлява основание за изменение на мярката му за неотклонение в по-тежка, тъй като не са представени доказателства за наличие на уважителна причина и обективна невъзможност на лицето да участва лично в наказателното производство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови