Quantcast

Прокуратурата открива Център за разследванe на тежки престъпления

OFFNews Последна промяна на 24 ноември 2015 в 12:46 1228 1

Прокуратурата открива Център за разследванe на тежки престъпления

Оперативен дежурен център за независимо и бързо разследване на тежки престъпления ще заработи в Националната следствена служба (НСлС) в София. Откриването му на 25 ноември 2015 г. е в рамките на международен проект за повишаване на капацитета на българската прокуратура за справяне със съвременните предизвикателства на организираната престъпност, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, съобщиха от прокуратурата.

Прокуратурата работи по проекта в партньорство с ДАНС, МВР, НАП, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и др. Партньори от швейцарска страна са главният прокурор и Базелският институт по управление. Общата му стойност 974 632 шв. франка, съфинансирането от Швейцария е 800 000 швейцарски франка.

В рамките на проекта ще бъде изработен механизъм за сътрудничество между прокуратурите на България и Швейцария при наказателното преследване на транснационалната престъпност, за което предстои подписване на партньорско споразумение.

Оперативният дежурен център ще разполага със съвременно оборудване: комплекти за огледи на местопроизшествия, за изземване на биологични следи и на следи от стъпки и автомобилни гуми, за определяне на траекторията на изстрели, тестери за идентификация на наркотици, модерна видео- и фототехника и др. Това ще даде възможност прокуратурата да прави бързи, самостоятелни и независими разследвания по горещи следи на тежки престъпления или инциденти, непосредствено след получаване на сигнал за извършено престъпление.

Заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Евгени Диков, ръководителят на Апелативна специализирана прокуратура и ръководител на проекта Даниела Попова и посланикът на Швейцария Денис Кнобел ще присъстват на церемонията по официалното откриване на Центъра.

Проектът е част от Тематичен фонд „Сигурност“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. С общ бюджет от близо 10 милиона швейцарски франка Фондът подкрепя проекти, свързани с трафика на хора, детското правосъдие, превенцията на детската престъпност, борбата с кражбите на моторни превозни средства, престъпленията срещу околната среда, обучението на експерти по криминалистика и др., по които работят МВР, Министерството на правосъдието, Национална комисия за борба с трафика на хора, Асоциацията на прокурорите и неправителствени организации.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.11 2015 в 14:13

Предлагам проКУРатурата да открие и фитнес център, център за народни песни и танци, център за акупунктура и хомеопатия и други подобни полезни центрове....