Прокуратурата оспори начина на издаване на лични документи

OFFNews 23 февруари 2018 в 11:43 8065 0

Прокуратурата оспори начина на издаване на лични документи

Върховната административна прокуратура (ВАП) протестира пред Върховния административен съд (ВАС) шест разпоредби от Правилника за издаване на българските лични документи.

Въпросните текстове са свързани с реда и начина на подаване на заявления за издаване на документи за самоличност чрез пълномощник. 

Според прокуратурата има противоречие между оспорените разпоредби със Закона за българските лични документи, Административнопроцесуалния кодекс (АПК), Гражданскопроцесуалния кодекс (ГПК) и други закони, които се отнасят до представителството на лицата пред административните органи.

Според прокуратурата с текстовете се ограничава кръгът от лица, които могат да подават заявление. С тях се увеличава административната тежест: 

Протестираните текстове от правилника въвеждат недопустимо ограничение за лицата, които подават заявление за издаване на български лични документи чрез пълномощник, защото в разрез с правилата на визираните кодекси и закони, пълномощното, което се представя, трябва да е изрично и нотариално заверено.

Според прокуратурата такова изискване за нотариално заверено пълномощно при подаване на заявление не е предвидено в закона. Това не се допуска и от нормите на АПК и ГПК.

С искането си за отмяна на тези шест разпоредби от правилника,ВАП счита,че съобразно задълженията на прокуратурата и правомощията и по чл. 127 т. 5 от Конституцията и чл. 16 ал.1 т. 1 от АПК за спазване на законността,ще допринесе за намаляване на административната тежест върху гражданите, се посочва в съобщение от пресцентъра на прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови