Прокуратурата опроверга Антон Тодоров - в президентството няма теч на тайни

OFFNews 23 октомври 2017 в 16:30 14221 2

ГЕРБ сезираха Цацаров за теч на секретна информация от президентството

Прокуратурата отказа да образува разследване по сигнал на бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, който твърди, че в президентството има теч на класифицирана информация.

Тодоров обяви, че секретна шифрограма от българското посолство във Вашингтон е била адресирана до началника на кабинета на президента Иво Христов, който обаче нямал допуск до класифицирана информация.

Проверката на прокуратурата е установила, че на 26 февруари 2017 г. в администрацията на президента е постъпила грама от МВнР, съдържаща класифицирана информация, представляваща „държавна тайна“, маркирана с гриф за сигурност „секретно“. Документът е регистриран в съответния входящ регистър и е предоставен на главния секретар на администрацията на президента Димитър Стоянов.

В хода на проверката е установено, че макар в документа, съдържащ класифицирана информация да е посочено име на получател - Иво Христов – началник на кабинета на президента, този документ не му е предоставян от регистратурата, тъй като Христов няма достъп до класифицирана информация и не е преминал съответните изискуеми по закон обучения. Фактът, че е посочено конкретно лице като получател върху документ, съдържащ класифицирана информация, не задължава служителите от регистратурата да му го предоставят, уточняват от прокуратурата.

Установено е от Софийска градска прокуратура, че независимо дали документът е адресиран до началника на кабинета, в случай, че съдържа класифицирана информация, той се докладва на главния секретар, каквото е сторено и със секретната грама.

В администрацията на президента са спазени всички изисквания на Закона за защита на класифицираната информация и правилника за прилагането му. Не са установени нарушения при обработването и съхраняването на класифицирана информация, както и условията и реда за предоставяне на достъп до нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

23.10 2017 в 23:07

Антончо, не се свени бе, разкажи и как пъшка съседката!

Аз лично, очаквам от твоето наточено копие, и снимки как копието на баща ти, с майка ти, ако ме разбираш, но изрично подчертавам че не става дума за това!