Прокуратурата обвини в корупция кмета на Сунгурларе, отхвърлен от ГЕРБ

OFFNews 05 юни 2023 в 17:06 1837 0

Кенов

Снимка Архив

Георги Кенов

Окръжната прокуратура в Бургас привлече към наказателна отговорност кмета на Сунгурларе Георги Кенов и един от заместниците му за корупция, извършена в съучастие. 

Става дума за нарушаване на служебните задължения при сключване на договори от името на общината, като целта е била да се облагодетелства конкретно лице, което е страна по договорите. Предмет на разследване са и причинените на общината вреди, съобщиха от държавното обвинение.

Днес сградата на общината бе претърсена. При обиска са иззети документи с отношение към извършеното престъпление. На двамата са връчени призовки да се явят като обвиняеми на 12 юни.

През април м.г. в общината влезе Икономическа полиция. Тогава се разбра, че са иззети документи за продажбата на три общински ниви. Работеше се по сигнал за злоупотреби с еврофондове. Кметът Кенов категорично отрече.

Общинското ръководство на ГЕРБ в Сунгурларе обяви през октомври м.г. чрез пост във фейсбук, че сваля доверието си от кмета Георги Кенов и неговата администрация. От партията посочиха, че от средата на 2020 са в конфликт с него и не подкрепят неговите действия. Кенов станал абсолютно неконтролируем и това довело до уронване името на ГЕРБ в общината. Това неминуемо ще доведе до срив в гласовете и подкрепата към партия на следващите местни избори през 2023 г., изтъкнаха от формацията на Бойко Борисов.

Георги Кенов е знакова фигура в местната власт в Сунгурларе. Кариерата му започва като джипи, но през 2007 г. се кандидатира за кмет от листата на ДПС и печели вота. Четири години по-късно повтаря мандата отново с помощта на движението. През 2015 г. прави опит за трети мандат, но с "Български демократичен център" (бившата партия "Лидер" на Христо Ковачки). Губи на балотаж от претендента на ДПС Васил Панделиев. Печели обаче 4 г. по-късно, вече от ГЕРБ.

Синът на Кенов - Стефан, бе зам.-председател на БДЦ и в продължение на 3 г. беше депутат от коалиционната им листа с "България без цензура" на Николай Бареков (в 43 НС между 2014-2017). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови