Прокуратурата обвини бившия кмет на Галиче и за фалшифициране на документи

OFFNews 04 май 2022 в 15:38 1842 0

Прокуратурата във Враца внесе обвинителния акт срещу бившия кмет на Галиче Ценко Чоков за фалшифициране на документи. 

Като кмет на Галиче Чоков е изпълнявал законово регламентирани нотариални функции. Това включвало право да удостоверява подписи върху частни документи, които са едностранни актове и не подлежат на вписване, подписите и съдържанието на пълномощно по Закона за задълженията и договорите, както и верността на преписите и извлечения от документи и книжа, посочват от прокуратурата.

Дълго време Чоков бил земеделски производител и собственик на животновъден обект. Сключвал множество договори за аренда и наем със собственици на земеделски земи в района на селото. Разполагал с техните лични данни и данните за собствеността им, а като длъжностно лице имал достъп до националната база данни.

Дейността по отглеждането на животни се водела на името на жената, с която той живеел на семейни начала - Цветелина Нелова. Тя го упълномощила да я представлява пред всички органи във връзка с управлението на дейността.

След изтичане на срокове по договорите за аренда на недвижими имоти кметът решил да използва данните, които имал, и да състави нови без знанието на собствениците им. Били изготвени 11 пълномощни, с които жена му получила право да подписва договори. Подписването и изписването на имената на ръка на упълномощителите било извършено от неустановени лица. Фалшификатите били удостоверени от Чоков като кмет, след което Нелова ги представила пред нотариус.

По-късно тези договори за аренда послужили като основание на Ценко Чоков да ги обработва и да ги заявява за подпомагане за срок от 10 г. Мними договори били "сключвани" и с починали, чиито наследници не подозирали за далаверата.

В хода на досъдебното производство са били изготвени съдебно-почеркови и технически експертизи. Според заключенията им подписите и ръкописните текстове за упълномощител в пълномощните са били фалшифицирани.

С действията си бившият кмет е извършил документно престъпление. В кръга на службата си той е съставил официални удостоверителни документи - нотариални удостоверявания на подписи на 11 души върху пълномощни, в които удостоверил неверни обстоятелства, изтъкват от държавното обвинение.

Жената, с която живее, пък съзнателно се е ползвала от тях.

На местния вот през 2019 г. Чоков се кандидатира за кмет на Бяла Слатина, а Нелова - на Галиче. Издигна ги "Новото време". Чоков обаче остана втори след кандидата на ГЕРБ.

Ценко Чоков вече има една присъда от четири и половина години затвор за ръководене на престъпна група за рекет, побой и палежи. 

През 2018 г. по искане на антикорупционната комисия Софийският градски съд му наложи запор за над 3 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови