Прокуратурата няма да разследва Таско Ерменков заради твърдението му за заразената вода на София

OFFNews Последна промяна на 20 ноември 2018 в 15:45 980 0

Прокуратурата няма да разследва Таско Ерменков заради сигнала му за заразената вода на София

Софийска градска прокуратура (СГП) е отказала да образува досъдебно производство срещу депутата от БСП Таско Ерменков, който преди месеци обяви чрез профила си във Фейсбук, че водата в София е заразена

Прокуратурата започна проверка след сигнал от депутатите от ГЕРБ Тома Биков и Данаил Кирилов.

В хода ѝ е установено, че на 19.05.2018 г. в публичния си профил в социалната мрежа „Фейсбук" Таско Ерменков споделил информация, получена от трето лице, че питейната вода в гр. София е заразена и/или отровена, поради което съществува сериозна огромна опасност за живота и здравето на софиянци.

Публикацията била съпроводена с апел от страна на Ерменков институциите да вземат отношение по така постъпилата информация и ако това е фалшива новина, да я оборят, уточняват от прокуратурата.

От държавното обвинение отчитат, че същия ден Ерменков е споделил и изявление на пресаташето на "Софийска вода", в което се отричало водата на София да е замърсена или отровена. Междувременно публикацията на Ерменков в социалната мрежа била споделена от потребители на Фейсбук. 

След обстоен анализ на интернет активността на Таско Ерменков по темата, както и на съдържанието на правната норма на престъплението по чл. 326 от НК /подаване на неверни повиквания и заблуждаващи сигнали за опасност/ е установени, че действията на Ерменков не попадат в приложното ѝ поле, уточняват от прокуратурата.

По своя характер публикуваното от него съобщение на личния му профил във “Фейсбук“ не представлява заблуждаващ сигнал за тревога, а се касае до субективна интерпретация и оценка на автора за коментираните обстоятелства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови