Прокуратурата иска само полицаи с висше образование да правят разследвания

OFFNews 10 май 2016 в 12:13 2995 0

Прокуратурата иска само полицаи с висше образование да правят разследвания

Разследващите полицаи да имат магистърска степен по "Право" и придобита професионална квалификация „юрист“. Това предложение прави прокуратурата за промени в Закона за МВР. Идеята е то да се прави по подобие на първоначалното обучение на младшите магистрати в Националния институт на правосъдието. По същия начин може законово да се уреди задължителното първоначално обучение на новоназначените разследващи полицаи в МВР, смятат от прокуратурата.

Друго предложение, което държавното обвинение прави, е промяна в Наказателния кодекс, с която да се въведе фигурата "сътрудничещ обвиняем" при обвиненията за организирана престъпност. 

Тази фигура съществува във всички съвременни развити европейски правни системи и се използва като основен способ за доказване на престъпления, извършени от организирани престъпни групи (ОПГ), тъй като най-добрите свидетели са самите членове на групите. Ако им бъде предложено отпадане на наказуемостта за извършеното от тях престъпление, те ще са мотивирани да разкрият всичко, което знаят за действията на групата, се посочва в предложението, което е изложено в годишния доклад на прокуратурата. 

От държавното обвинение също така предлагат намаляване на времето, с което се намалява присъдата при съкратено съдебно следствие и след признания на подсъдимия. Сега присъдата се намалява с 1/3, а от прокуратурата предлагат това да се определя от съда и да срокът да е в по-малък размер.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!