Прокуратурата и КПКОНПИ проверяват Пеевски заради продажба на имоти

OFFNews 01 февруари 2022 в 23:34 5494 3

Снимка dps.bg

Специализираната прокуратура се e самосезирала "по изнесена на 5 януари 2022 г. информация в електронното издание на вестник "Капитал" относно твърдения за извършено престъпление от народен представител, включен в списъка Магнитски". Наблюдаващ прокурор е разпоредил извършване на проверка на КПКОНПИ, съобщиха във вторник от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

В публикацията на "Капитал" се твърди, че санкционираната от САЩ по закона "Магнитски" фирма на депутата Делян Пеевски "Интръст" е продавала имоти в цялата страна за близо 5 млн. лева, а в дните около коледните празници е пристъпила към продажба и на имоти в София и околностите.

"Впоследствие към прокурорската преписка са присъединени два сходни сигнала на Гражданско движение „Боец“. Първоначално сигналите са внесени в ГДБОП-МВР. Същинска проверка по случая от органите на ГДБОП-МВР не е извършвана предвид обстоятелството, че сигналите са насочени срещу лице, което е народен представител, съответно се ползва с имунитет, съгласно чл. 70 от Конституцията на Република България. По тази причина сигналите са препратени по компетентност на Специализираната прокуратура, тъй като са срещу лице, което има качеството на народен представител - висша публична длъжност, съгласно чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество" - съобщават още от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

След приключване на проверката, "с оглед високия медиен интерес, Специализираната прокуратура ще предостави допълнителна информация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

02.02 2022 в 07:36

мда, няма имущество и живее по покана, а изведнъж продава нещо.

пране на пари

ще се разбере

не е депутат, нали? че процедурата по сваляне на имунитет е тегава

2210

2

fishcake1

02.02 2022 в 00:12

Тролче, как си личи кой ти плаща...:))))
 
X

Подкастът на OFFNews