Прокуратурата: ДАНС ще провери твърденията на Делян Добрев, че банка у нас пере пари на руски олигарси

OFFNews 25 април 2023 в 15:36 4889 1

Добрев

Снимка БГНЕС

Делян Добрев

Софийска градска прокуратура се самосезира по разпространена информация в медиите, че посредством финансова институция на територията на България е извършвано пране на пари от руски граждани, съобщи СГП.

Твърдението е на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който преди два дни обяви, че страната ни нарушава ембаргото, което Европейският съюз наложи на Русия. Той каза пред Нова тв, че българска банка е заподозряна в превеждането на пари на руски олигарси в Европа. И уточни, че не е задължително банката да е собственост на български юридически лица, но оперира тук и превеждала сумите в Унгария. Информацията за това идвала от партньорска служба. Добрев се закани ГЕРБ-СДС да постави въпроса пред парламента и да поиска обяснение от БНБ.  

Наблюдаващият прокурор по реда на Закона за съдебната власт възложи извършването на проверка от Държавна агенция "Национална сигурност", като е указано да се снемат сведения от народния представител, за да бъде дадена конкретика във връзка с изложените твърдения, изтъкват от СГП.

По закон срокът за извършването й е 3 месеца, след което наблюдаващият прокурор ще прецени дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да образува досъдебно производство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

25.04 2023 в 17:13

От в. Стършел:

Неокончателна диагноза

Докато гледали дебатите в Народното събрание, двама доктори – психиатър и нарколог, първо се скарали, а после – и
сбили.
Всеки държал на поставената от него диагноза...
 
X

Да помогнем на украинските деца!