Прокопиев спечили дело срещу Стоян Мавродиев на първа инстанция, той ще обжалва

OFFNews 01 септември 2017 в 18:37 10783 1

Иво Прокопиев спечели на първа инстанция в Софийски градски съд гражданско дело срещу бившия председател на КФН Стоян Мавродиев за неимуществени вреди, причинени с разпространението на неистински и позорни твърдения.

Мавродиев е осъден да заплати 6000 лева обезщетение плюс законови лихви.

Повод за делото са редица интервюта на Стоян Мавродиев от 2013 г., в които той твърди, че Иво Прокопиев „лъже и манипулира“, че „използва контактите си с български политици, за да назначава свои приближени в държавната администрация, от което да се облагодетелства“, че е „престъпник“ и че „нарушава обществения интерес“.

Съдът категорично приема, че въпросните твърдения са неистински, позорни и причиняват вреди.

От компанията на Прокопиев "Алфа Финанс" заявяват, че Стоян Мавродиев е започнал масирана кампания срещу Иво Прокопиев и бизнеса му след публикации от февруари 2013-та във вестник „Капитал“ и новинарския сайт “Дневник”, на които Прокопиев е основател и съиздател, в които се посочва фактът, че Мавродиев е призован за свидетел по делото за пране на пари, придобити от трафик на наркотици, срещу Ивелин Банев – Брендо, тъй като неговия подпис е положен върху някои от документите на фирмите, през които е извършвано прането на пари.

"Естествено, решението на първоинстанционния съд ще бъде обжалвано, тъй като в него има грешки и пороци. Съдят ме затова, че съм заявил в интервюта, че Прокопиев е довел в първото правителство на Бойко Борисов Симеон Дянков и Трайчо Трайков. А това преди време бе заявено и от самия премиер в един от сутрешните блокове. Очевидно твърдението ми е вярно, нама как премиерът да не знае кой му ги е препоръчал", заяви Стоян Мавродиев пред OFFNews.

Според него фактът, че прокуратурата по негов сигнал е внесла обвинителен акт срещу Прокопиев, Дянков и Трайков, в който се говори за щети от над 20 милиона лева по сделката за продажба на държавния дял в ЕВН бил достатъчно красноречив.

"Те вече са подсъдими. Има още две инстанции и съм абсолютно сигурен, че това неаргументирано и необосновано от правна гледна точка решение ще бъде отменено. Прокопиев да не се прави на жертва. Това е само прах в очите на обществото", добави Марводиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!