Проекти за енергийна ефективност в основата на ареста на кмета на Генерал Тошево

OFFNews 09 август 2023 в 21:55 2460 1

пари

Снимка Интернет

Къде са парите.

Проекти за енергийната ефективност на обществени сгради стоят в основата на ареста на кмета на граничната добричка община Генерал Тошево Валентин Димитров.

Според съобщението на Европейската прокуратура, по чието искане е задържането на Димитров в сряда следобед, разследването е за измама със 169 000 евро безвъзмездна финансова помощ (равностойност на малко над 331 000 лв.) за санирането на социални жилища в периода 2017-2019 г., възложено на частна фирма. Димитров и неназовани като брой хора се подозират, че са представили неверни данни за сроковете на строително-ремонтните дейности.

От ОДП Добрич също потвърдиха за ареста.

Претърсени са помещения в сградата на общината. В следващите дни ще бъдат разпитани няколко души в качеството им на свидетели и заподозрени.

Няколко проекта за енергийна ефективност на обществени и многофамилни сгради са реализирани в Генерал Тошево в рамките на двата кметски последователни мандата (последните осем години) на Димитров – между 2015 и 2023 г.

В края на 2016 г. под негово ръководство бяха подписани договори за 2,4 млн. лв. с МРРБ за енергийно обновяване на шест жилищни кооперации в Генерал Тошево със срок април 2019 г. Финансирането беше по линия на ОП „Региони в растеж“ по процедура „Енергийна ефективност в периферни райони“. Парите трябваше да отидат за енергийно обследване на сградите, технически проекти, ремонти – подмяна на дограма, топло- и хидроизолация на стените и покрива и др., и строителен надзор. Срокът за изпълнение беше до пролетта на 2019 г.

През септември 2017 г. в Генерал Тошево започва реализацията на проект за енергийна ефективност на шест обществени сгради на обща стойност 2,7 млн. лв. (284 хил. лв. собствени пари) и включваше саниране на сградите на основното училище, общежитието към него, местното бюро по труда, сградата на общината и две читалища. Срокът за изпълнение беше 30 месеца - и там също до пролетта на 2019 г.

Две години по-късно, през септември 2018, в добруджанската община обявиха, че към този момент по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 са подписани договори за проекти за енергийна ефективност на 6 жилищни и 6 административни сгради за малко над 4,8 млн. лв.

Също през 2018 г. кандидатстваха за енергийно саниране на други три допълнителни проекта на сградния фонд – 4 обществени и 7 жилищни сгради за общо 3,226 млн. лв. В списъка влизаха сградите на районния съд в Генерал Тошево, граничната служба, пожарната и социалното подпомагане.

Валентин Димитров е първият арестуван кмет по искане на Европейската прокуратура по разследване за злоупотреба с евросредства. През миналата година от там съобщиха, че проучват повече от 120 сигнала от България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки