Приключи разследването срещу задържаните от ДАИ - Благоевград, отиват на съд

OFFNews Последна промяна на 14 февруари 2019 в 15:05 870 0

Специализираната прокуратура приключи разследването срещу единадесет служители в „Автомобилна администрация“ - Благоевград, обвинени за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи. 

Привлечените към наказателна отговорност служители първоначално бяха десет. След преценка на събраните доказателства, на 31 януари 2019 г. бе обвинен още един. 

На 13 февруари 2019 г. започна предявяването на прецизираните обвинения. Предстои предявяване и на материалите по досъдебното производство, както и внасяне на обвинителен акт в Специализирания наказателен съд.

Десетима от обвинените за участие в групата бяха задържани  на 24 април 2018 г. при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в Благоевград. Разследването установи, че те са искали и приемали подкупи от
транспортни фирми в региона, за да не им бъдат съставяни наказателни  постановления и налагани глоби до 5000 лв. за допуснати сериозни нарушения. Исканите подкупи са били най-често по 300 евро от фирма.

За целта управителите на набелязаните транспортни фирми са били уведомявани, че предстои да им бъде извършена проверка, както и какви документи трябва да представят на инспекторите. Най-често сред предоставяните за проверка документи бил вмъкван плик с поискания подкуп. За да отчетат и дейност, инспекторите налагали на фирмата глоба за дребно нарушение, обикновено от 200 лева. По тази схема участниците в групата получавали и разпределяли помежду си до 1200 евро на ден. 

По искане на Специализираната прокуратура служителите са отстранени от длъжност след привличането им като обвиняеми. Към момента те са с наложени от Специализирания наказателен съд парични гаранции в различни размери.