Президентът няма никакво време за размисъл кога да издаде указа за Гешев

OFFNews Последна промяна на 15 ноември 2019 в 15:13 7125 3

Президентът Румен Радев трябва да побърза с издаването на указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Около това мнение, се обединиха юристи пред "Лекс". В конситуцията не е записан изричен срок, само, че държавният глава не може да откаже назначаването при повторно направено предложение от Висшия съдебен съвет.

Специалисти по казуса бяха единодушни, че в този случай държавният глава трябва да го направи веднага. Според тях Радев се е произнесъл в напълно разумен срок от 2 седмици при първото предложение за Гешев. Тогава той трябваше да прецени дали да се обърне към Конституционния съд, или да върне решението на ВСС.

В решение №2/2002 г. КС е записал, че при повторно направено предложение на ВСС той не разполага с избор измежду юридически равностойни варианти. 

Професорът по конституционно право и бивш член на КС Пламен Киров обясни, че президентът няма право да откаже указ, но въпросът е как той и неговите съветници ще изтълкуват правилото за разумния срок. "Чуват се гласове, че президентът може да се бави неограничено, защото няма тълкувание какво означава "разумен срок", още от римското право датира принципът, че онова, което се дължи без срок, се дължи незабавно", коментира проф. Киров.

Преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова смята, че Радев трябва да пусне указа за Гешев до 10 януари, когато изтича мандатът на Сотир Цацаров.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов очаква президентът да е готов най-късно до 7 дни. Според него този срок е разумен.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев пък коментира пред „Фокус“, че действително не е регламентиран срок за издаване на указа, но и това не е необходимо, за да действат институциите разумно и добросъвестно. „В някои разпоредби не е необходимо непременно всичко пунктуално да бъде разписано или да бъде непременно посочен срок. Предполага се навсякъде, когато се приемат такива актове, добросъвестност в изпълнение на законовите разпоредби. Независимо, че няма определен срок, в края на краищата държавният глава е достатъчно разумен човек, за да прецени дали да издаде съвсем своевременно указа, или да не го издаде. Той досега показа, че действително в един много разумен срок, както направи с издаването на указа на колегата Георги Чолаков, така и сега с главния прокурор, не би забавил неопределено дълго време издаването на указа“, обясни Магдалинчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3774

3

ЛАФЪРДИЕВ

16.11 2019 в 10:13

А!!! Щом ша го караме по Римското право..
Що президента няма право да бави?
Щото прокурватурата работи винаги на принципа му - Невинен до доказване на вина.. Тъй ли..
Или първо посочва с пръст - виновен, вкарва в кауша, па после сбира "годни" доказателства..
Значи за прокурватурата - може.. И най-вече за спецГешефтко Римското право да се потъпква.. А за президента - не може..
Май вече съдии и адвокати под индиго ша пищат не само на Барни Ръбъла, а и на Гешефтко - "Това ваше право, ние не сме го учили"..

4296

2

geko

16.11 2019 в 08:23

Абсолютни глупости от купени подлоги.

4403

1

tomysbg

15.11 2019 в 15:50

зависими юристи говорят глупости