Quantcast

Пребиха съдебен служител заради връчена призовка (обновена)

Случаят провокира председателя на СРС да поиска по-тежки наказания за тормоз над призовкари

OFFNews Последна промяна на 08 ноември 2019 в 10:53 4170 1

В писмо до Висшия съдебен съвет председателят на Софийския районен съд Александър Ангелов поиска промяна в Наказателния кодекс, с която да се налагат по-тежки наказания за саморазправа над призовкарите. 

Повод за искането е пореден побой над съдебен служител при връчването на книжа на 27 октомври. Човекът е получил травми в областта на главата и тила. Тогава е нападнат от
човека, който отказал да приеме книжата, и от поне още двама души.

"Категорично осъждам съдебни служители да стават обект на брутална физическа разправа поради това, че изпълняват служебните си задължения", е написал Ангелов в писмото до ВСС.

По случая е сезирана Софийската районна прокуратура и МВР и се води разследване.

В СРС работят около 100 призовкари, които всеки ден обикалят адреси в столицата и околностите, за да връчват съдебни документи. Тези служители попадат постоянно в абсолютно незащитена среда, пише председателят на съда

Заради това председателят на СРС настоява за завишена наказателно-правна защита на живота и здравето на призовкарите, аналогична с тази на други категории лица.

Досега призовкарите не бяха изрично включени в категорията на лицата, за нападение на които се предвиждат сурови наказания. С измененията в НК те се причисляват към съдиите, прокурорите, частните съдебни изпълнители, митничари, лекари и пр. За убийсто са предвидени от 20 до 30 г. затвор, а за причиняване на телесна повреда наказанието е от 3 до 15 г. зад решетките.

Според Ангелов призовкарите са важна част от правораздаването, защото без тяхната работа съдиите не могат да осъществяват вменените им от конституцията задължения.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2015

1

No matter what

08.11 2019 в 11:25

Трудно е човек да си върши работата в България, дали призовка ще връчиш, дали просрочени задължения ще търсиш, дали човешки живот ще спасяваш- все ще се намери някой да реши, че системата не работи за него и да те набие.., а последствия за него - никакви