Правосъдният министър внесе жалбата за Сарафов във ВАС

OFFNews 30 юни 2023 в 15:33 1106 0

Славов

Снимка БГНЕС

Атанас Славов

Правосъдният министър Атанас Славов оспори пред Върховния административен съд избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор, проведен от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на 16 юни т.г., съобщиха от Министерството на правосъдието.

Изборът стана часове след обявяването на президентския указ за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор.

Според министъра решението на прокурорската колегия от 16 юни е нищожно, алтернативно – незаконосъобразно. По отношение на нищожността на решението Славов изтъква, че то е извън компетентността на прокурорската колегия, тъй като изборът следва да се направи от Пленума на ВСС.

Всеки акт, издаден при липса на компетентност, е нищожен, напомня министърът. Той привежда ред правни аргументи, включително от решение на Конституционния съд, че председателите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и главният прокурор имат особен статус с три качества: на магистрати, на административни ръководители и на членове по право на ВСС. Затова и изборът на временно изпълняващи функциите на тези длъжности не може да се провежда по правилата за останалите административни ръководители, както е решила прокурорската колегия.

Алтернативно министър Славов поддържа, че решението за избора на Сарафов е незаконосъобразно, тъй като е прието при съществени нарушения на административнопроизводствените правила, в противоречие с материалноправните разпоредби и в несъответствие с целта на закона. Не са спазени правилата за свикване на заседание, не е имало публично оповестяване и обсъждане на кандидати, не са дебатирани професионалните и нравствените качества на избраника.

Атанас Славов настоява ВАС да обяви избора за нищожен или да го отмени, като върне казуса за решаване от Пленума на ВСС. Той обосновава интереса си да обжалва решението на прокурорската колегия така: министърът на правосъдието има особена роля на връзка между изпълнителната и съдебната власт, в това си качество председателства Пленума на ВСС и може да прави предложения за главен прокурор. Затова атакуваният избор на прокурорската колегия пряко засяга правата и законните му интереси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!