Правосъдният министър ще проверява твърденията на Илчовски за издевателства в ареста

Трябва анализ на свършеното от спецмагистратите, преди да се решава бъдещето им, заяви Янаки Стоилов

OFFNews 13 май 2021 в 10:29 3377 0

Снимка Архив

Министерството на правосъдието ще проверява твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски пред комисията за ревизия на бившето управление към НС, че му е бил показан запис с издевателства над известен арестант. 

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов заяви, че ще поиска повече конкретика за изнесеното от Илчовски - както за пострадали, така и за участници и за периода, в който се твърди, че се е случило насилието. Илчовски каза на 5 май в парламента, че на Ивановден 2017 г. е бил поканен на имения ден на Иван Ангелов, шеф на птицевъдното предприятие "Градус", а малко преди да дойде премиерът Бойко Борисов, Боян Марков от Стара Загора им показал видео с издевателства в ареста с известен задържан. Подсъдимият за злоупотреба с евросредства Миню Стайков по повод твърденията на земевладелеца коментира, че "няма сестра", а адвокатът му подчерта, че в посочения период той не е бил в ареста. Илчовски пък обяви междувременно, че се е объркал с датата и годината е 2018. 

Преди за първи път да участва в заседание на Висшия съдебен съвет служебният министър подчерта, че насилието в арестите и затворите е стар проблем и той ще нареди проверка. От прокуратурата също обявиха, че ще проверяват твърденията както на Илчовски, така и на съсобственика на "Градус" Иван Ангелов. 

По повод предложенията за закриване на спеспецсъда и прокуратурата, Стоилов коментира, че е необходим пълен анализ за свършеното от специализираните магистратури от създаването им до днес, преди да се вземе решение за тяхното бъдеще. 

Без анализ на свършеното и това какви са проблемите, ще е израз на предубеденост да се излиза с предложения, смята Янаки Стоилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови