Повдигнаха обвинение на кмета на Гурково за купуване на гласове, над 20 души потвърдили, че им дал по 50 лв.

OFFNews Последна промяна на 09 юли 2021 в 08:38 2625 0

Софийска градска прокуратура привлече в качеството на обвиняем М.Ц. - кмет на община в област Стара Загора, за предлагане и даване на имотна облага на различни лица с цел да ги склони да гласуват за опредена политическа партия и кандидат.

Извършени са множество действия по разследването – разпити на свидетели, включително над 10 лица пред съдия, претърсвания и изземвания в населени места в област Стара Загора. Намерени и иззети са парични средства в размер на 10 000 лева и списък с имена.

По време на разпитите свидетелите са разказали за начина, по който били събирани от обвиняемия в ромската махала на населеното място, като М.Ц. им предлагал и давал суми в размер на по 50 лева за всеки, за да гласуват за конкретна политическа партия и кандидат. Над 20 лица са потвърдили, че са получили сумата от 50 лева по време на масово раздаване на пари в махалата. Обещавано им е разрешаване на проблеми с регулация на имоти и изграждане на водопроводна мрежа. Отправяни били и заплахи към тях. 

Материалите по досъдебното производство са изпратени и приети от СГП по компетентност от Териториално отделение – Казанлък при Районна прокуратура – Стара Загора. 

Разследването се извършва от екипи на наблюдаващи прокурори и следователи със съдействието на структурите на ДАНС за региона, уточняват от прокуратурата. 

Кметът на Гурково Мариан Цонев спечели местните избори през 2019 г. с 49,79% като кандидат на ДПС на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ Иван Иванов, който получи 49,19% подкрепа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови