Полицията в Турция разби български канал за трафик на органи

OFFNews 10 февруари 2020 в 14:46 2688 1

Полицията в Турция разкри канал за трафик на органи в Истанбул и петима души бяха арестувани, предаде турското издание Daily Sabah. 

Каналът е бил създаден от български граждани и донори, които са използвали болница в Истанбул за дейността си.

Българската полиция уведомила турските си колеги за организирана престъпна група, която използвала фалшиви документи. Групата действала в частна болница в Истанбул, в която се извършвали нелегални трансплантации на органи.

В хода на разследването турските власти стигнали до 55-годишна туркиня, която работела в здравното заведение.

Турската болница разполагала със своя клиника и в София. Жената е била обвинена, че е откривала нуждаещи се от органи пациенти в София, след което е уреждала трансплантациите им в Истанбул. Органите са идвали от неизвестни донори.

Съгласно турското законодателство всяка трансплантация от донор, който не е роднина на реципиента, трябва да бъде прегледана от медицинските комисии в страната.

Заподозряната е обвинена и във фалшификация на документите за процедурата, за да изглежда сякаш реципиентите и донорите са роднини. Тя е била арестувана още на 1 февруари в болницата в Истанбул, докато се е опитвала да изготви документи за нова трансплантация. Съпругът на жената също е задържан за съучастничество, а един от предполагаемите донори е напуснал Турция и е избегнал арест.

Задържани са и още трима други граждани, докато се опитвали да напуснат Турция на път за България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови