Полицаи набедиха трезвеник за пияница и му взеха книжката

OFFNews - Бургас 29 март 2018 в 11:25 9850 1

Борбата с пияните шофьори е една от основните битки, която да намали жертвите по пътищата на страната. Случва се обаче  тя се извършва по начин, по който се набеждават за виновни невинните водачи на МПС.

Подобен е случаят със Севгин Мустафа от руенското село Сини рид, учител по професия. През ноември е спрян за проверка от патрул в поморийското село Бата. Дава проба на дрегер, убеден в себе си, защото казва, че не употребява алкохол. Затова е повече от изненадан, когато машината показва 1,76 промила в кръвта му. Докато осъзнае какво се е случило, полицаите му прибрали книжката и свалили регистрационните табели на автомобила му. Севгин дава кръвна проба, която показва, че алкохол не е употребявал. Назначават му и ДНК проба, която доказва, че кръвта, която е дал за анализ, е неговата. Завежда две дела за двете принудителни административни мерки, които са му наложени (за книжката и за колата), а Бургаският административен съд ги отменя. Магистратите подчертават, че заповедите са издадени в нарушения. Въпреки разпоредбата на Закона за движение по пътищата, която гласи „при наличие на изследване от кръвна проба или изследване с доказателствен анализатор по реда на чл. 174, ал. 4 установените стойности са определящи“, административният орган не е изчакал лабораторното изследване на взетата от Мустафа кръвна проба, която е била изготвена още на следващия ден. Полицаите са можели да се запознаят с нейните резултати, след което да наложат тези мерки. Още повече, че самата проба е показала, че в изследваната кръв алкохол няма.

Прокуратурата също прекратява досъдебното производство, защото престъпление реално няма. Единствено поради този факт книжката му е върната преди седмица.

Абсурдът обаче не спира дотук. Въпреки решението на съда и отрицателната кръвна проба, полицията обжалва решението на бургаските магистрати пред ВАС, пояснява неговият адвокат Георги Михов:

Той не може да ползва автомобила, не може да го продава, не може да го спира от движение. Дължи и данъци за това. Има винетка, която е купил. Платил си е таксата. Ще съветвам клиента си да предяви иск по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани“, коментира Михов.

Дата за делата във ВАС все още няма, а практиката на магистратите е заседанията да се насрочват след около година. Дотогава Севгин Мустафа е без собствената си кола, а полицията в Поморие е осъдена да плати разноските по двете дела. Ако ВАС потвърди решението на своите колеги, управлението на МВР ще плати и следващите разноски, а при едно друго дело – и пропуснатите ползи за Севгин. Пари, които излизат от джоба на данъкоплатеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!