Поискаха прекратяване на делото срещу Лютви Местан

OFFNews 23 ноември 2023 в 16:52 1524 0

Местан

Снимка Архив

Лютви Местан

Защитниците на двамата обвиняеми - Лютви Местан и Юсеин Ахмед, за катастрофата край момчилградското село Загорско, довела до смъртта на бебе, поискаха прекратяване на делото. Адвокатите обаче изтъкнаха различни мотиви за това.

Днес се проведе поредното разпоредително заседание по делото, което тръгва отначало заради пенсионирането на досегашния съдия.

Адвокатът на Местан изтъкна като мотив груби процесуални нарушения в досъдебното производство. Защитникът Нацко Дойчев напомни, че клиентът му вече е подал жалба в Софийската градска прокуратура и е образувано досъдебно производство. Адвокат Дойчев посочи като пример факта, че привличането на втори обвиняем е станало година и половина след фаталния инцидент.

Той настоя и за отвод на наблюдаващите прокурори по делото заради пристрастност и невъзможност да изпълнят ролята си на обвинители.

Съдът отхвърли искането.

Съдебният процес се води от 2021 г. В голяма част от последната година Лютви Местан се защитаваше сам, дълго време той не присъстваше на заседанията по делото заради влошено здраве след прекаран инсулт. 

Адвокатът на Юсеин Ахмед пък поиска прекратяване на делото, защото клиентът му не може да бъде в две качества - на обвиняем и пострадал заради травмите, които е получил при катастрофата, и като баща на загиналото 6-месечно дете.

Пътното произшествие край Загорова се случи през април 2019 г. Тогава при сблъсък на два автомобила, управлявани от двамата обвиняеми, загина пеленаче, по-голямото му братче също получи наранявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки