Поискаха постоянен арест на Миню Стайков

OFFNews 07 септември 2018 в 12:01 6133 0

Снимка БГНЕС

На три лица е поискана мярка задържане под стража, сред тях е и бизнесменът Миню Стайков. Другите две лица се издирват. Това съобщиха на брифинг в спецпрокуратурата по случая със спецакцията на „Винпром Карнобат“, „Сис индустрийс“ и „Топаз мел“, предаде БГНЕС.

При проверката е установено, че става дума за верига от свързани фирми, ръководена от едно от задържаните лица. При проверката стигнахме до данни, че се извършва и данъчни престъпления. Доказателствата сочат, че въпросното лице извършва дейност в нелегалната тютюневата фабрика и влага парите в легален бизнес.

В разкритата фабрика в промишлената зона на Карнобат са работили чуждестранни служители, които не са я напускали. По време на акцията в помещението не са били открити хора, но машините са работили. Това разкри на брифинга в Специализираната прокуратура Ангел Кънев, който е наблюдаващ прокурор по делото.

"Създаден е режим на работата, в която са работили чужди граждани, които не са напускали фабриката. Вътре има изградени помещения, в които те са живели. Това е направено с цел да не се разбира, че там върви дейност. Дори за да не се трупат сметки за ток осветлението е подсигурявано с агрегати", добави Кънев.

Той подчерта,че оборудването във фабриката е професионално и е на стойност над 4 млн. лева. 2000 цигари на минута са се произвеждали, а на седмица 10 000 мастербокса, които са се търгували на външни пазари.

Произвежданите цигари са чуждестранни марки и се смята,че те дори може да са били по-вредни от стандартните, уточни той и подчерта,че фабриката работи повече от година като в цялата схема са участвали 20 легално действащи фирми, през които са се препирали парите.

"Нашата цел е да разберем кой е финансирал дейността й. Към момента все още не знаем кой точно е ръководител на организираната престъпна група", каза Кънев и подчерта, че обвинението за данъчните измами не е за укриване, а за некоректно подавани данни, които е накарало да им се върнат данъци от бюджета.

Разследваме данни и за друга фабрика за спиртни напитки, но чакаме да приключи проверката на отговорните институции, заяви наблюдаващият прокурор.

Прокуратурата проведе акция в офиси на „Винпром Карнобат“, „Сис индустрийс“ и „Топаз мел“, при която бяха задържани 10 лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови