Пламен Бобоков се сдоби с още едно обвинение - за незаконно държане на артефакти (допълнена)

Даниела Добрева Последна промяна на 30 ноември 2020 в 15:04 4057 0

Пламен Бобоков се сдоби с още едно обвинение - за държане на археологически предмети. От прокуратурата съобщиха, че в дома на Бобоков в Русе е било извършено претърсване и изземване, при което са намерени и иззети 50 броя археологически "обекти" – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо. Материалите за тях са отделени и са изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура. 

По досъдебното производство е изготвена съдебно-археологическа експертиза. От заключението й е видно, че иззетите предмети са движими културно-археологически ценности.

Според държавното обвинение на 10 ноември Пламен Бобоков е бил призован да се яви на 23 ноември 2020 г. за предявяване на обвинение. По негова молба и тъй като защитникът му е бил поставен под карантина, предявяването е било отложено за 30 ноември 2020 г. 

Така прокуратурата се опита да тушира твърденията, че  Пламен Бобоков е привикан няколко часа, след като обяви пред бТВ, че "единственият човек, който е искал да придобие бизнеса ни, се казва Пеевски, но човекът, който е организирал всичко, е Бойко Борисов".

За престъплението, за което Пламен Бобоков е привлечен като обвиняем законът предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3000 до 15000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до ½ от имуществото на виновния и лишаване от права. Според закона предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, обясняват от прокуратурата.

Така обвиненията срещу Пламен Бобоков набъбнаха на три. 

Срещу Бобоков и съветника на президента по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов бяха повдигнати обвинения за участие в "престъпен сговор", с цел търговия с влияние, извършени в периода от януари 2019 г. до настоящия момент.

Освен това, двамата са обвинени и в извършването на престъпление по служба в съучастие в периода от 8 май 2019 г. до 28 август 2019 г. От прокуратурата смятат, че Бобоков е подбудил 21 пъти Узунов да наруши служебните си задължения.

Преди дни другият брат - Атанас, излезе от ареста срещу рекордната за съдебната ни практика гаранция от 2 млн. лв.

Атанас Бобоков бе в ареста от 28 май. В края на май говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че общо 10 души са обвинени за участие в престъпна група и за незаконен внос и преработка на отпадъци. По аферата "Боклукгейт" обвиняем е и Пламен Бобоков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови