Паспортът на Полфрийман е готов. Ще го получи след края на делото за предсрочното му освобождаване (обновена)

Последна промяна на 08 октомври 2019 в 15:28 1448 1

Паспортът на австралиеца Джок Полфрийман, обвинен за убийствота на студента Андрей Монов, е готов, но той ще си го получи след края на делото. Това е казал австралийският посланик в Атина Джон Филип на среща с правосъдния министър Данаил Кирилов, съобщиха от пресслужбата на МП.

Посланикът е казал, че е доволен от отношението през годините на затворническите власти към Полфрийман и от мерките по неговата сигурност.

В Австралия били наясно, че процесът се развива според българското законодателство и няма отклонение.

Данаил Кирилов отговорил, че вярва в независимостта на съдебната власт и е убеден, че съдът ще вземе правилното решение по повод искането на прокуратурата да бъде възобновено делото за предварителното освобождение на Джок Полфрийман.  

По-късно през деня Джон Филип се срещна и с главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от прокуратурата. Срещата е по молба на австралийския дипломат, предадена чрез българското Министерство на външните работи. 
Тема бе инициираното от Цацаров производство пред Върховния касационен съд по искане за възобновяване на делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман. Главният прокурор изрази позицията, че това решение е постановено от незаконен състав, като за двама от съдиите са съществували безспорни основания за отвод.

Цацаров подчерта, че при тези условия искането е отправено до съда, без да се влияе от това дали осъденото лице е чужд гражданин. Подчерта също, че Джок Полфрийман е осъден за тежко престъпление против личността, липсват убедителни доказателства за поправянето му при изтърпяване на наказанието лишаване от свобода в затвора в София и не е изплатил дори минимална част от обезщетението, присъдено на пострадалите.

Тези обстоятелства са мотивирали главния прокурор да откаже трансфер в Австралия на осъдения Полфрийман. Отхвърлени бяха всякакви съмнения за политическо влияние в действията на държавното обвинение, като бе изрично подчертано, че те са съобразно законовите правомощия на прокуратурата, в защита на обществения интерес и на правата на пострадалите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1700

1

4t5y6u7iu6y5t

08.10 2019 в 17:13

Малоумните либерали си вкараха страхотен автогол. Цацаров и Гешев ще получат безусловна подкрепа ако тикнат обратно урода убиец в затвора. А ако тикнат и корумпирания съдия в затвора, получават и моята подкрепа.