Първият секретар в руското посолство в София е заподозрян за шпионаж

OFFNews 01 април 2022 в 18:27 4242 2

Снимка bulgaria.mid.ru

Първият секретар в посолството на Руската Федерация в София е заподозрян, че се е занимавал с "нерегламентирана разузнавателна дейност" у нас.

Това стана ясно от съобщение на прокуратурата, изпратено до министъра на външните работи Теодора Генчовска.

Според данните, с които разполага държавното обвинение, първият секретар в руското посолство вероятно се е занимавал с "нерегламентирано събиране на информация от национално значение", а това е "нарушение на чл. 41 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения".

"С оглед на това, главният прокурор уведоми министъра на външните работи за събраните в хода на разследването данни за вероятно извършено престъпление от страна на представител на дипломатическата мисия на Руската Федерация в София за предприемане на действия по компетентност", обявиха още от пресцентъра на прокуратурата.

По-рано днес шефът на ДАНС Пламен Тончев съобщи, че уличените в шпионаж в полза на Руската федерация двама служители на контраразузнавателната ни служба вече са отстранени от работа. Единият от тях е началник на сектор, а другият - на отдел.

В петък вечерта стана ясно, че българското външно министерство е връчило нота, с която обявява за персона нон грата първия секретар в руското посолство.

Пред БНТ говорителят на правителството Лена Бориславова потвърди, че нотата е връчена около 19 часа на пълномощния министър Филип Воскресенски, който е втори по ранг в посолството на Русия у нас.

Обявеният за персона нон грата руски дипломат има 72 часа да напусне територията на страната ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

2

офф бее

01.04 2022 в 18:36

*виждаме

-60

1

офф бее

01.04 2022 в 18:35

Довижданеее...Всъщност не - не щем да те виздаме повече!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков