Падна прокурорската забрана срещу лидера на БОЕЦ, в понеделник лети със съпругата си

Вилдан Байрямова 06 ноември 2019 в 15:36 3791 0

Георги Георгиев, БОЕЦ

Снимка личен архив

Забраната, наложена на лидера на сдружението БОЕЦ Георги Георгиев да напуска страната, е отменена днес, той и съпругата му ще летят за клиниката по трансплантациите в Гренобъл в понеделник.

Новото постановление, с което прокуратурата отменя вчерашното (второ поред с изричната забрана за пътувания в чужбина), е връчено на Георгиев днес преди обед в дома му. Това съобщи той пред OFFNews, но подчерта, че няма никаква гаранция дали няма да бъде задържан на летището.

Целта на пътуването е да се направят изследвания и евентуална бъбречна трансплантация на съпругата му, за която той самият е донор. Три години семейството се е борило операцията да бъде извършена в България, но е срещнало отказ. Два пъти на Георгиев е налагана забрана да напуска пределите на страната, което де факто блокира пътуването до клиниката.

Коя е причината за забраната

Срещу него се води досъдебно производство за инцидента от 5 юни т.г. с журналистите от Канал 3, като са му повдигнати обвинения по два текста от наказателния кодекс – за хулиганство и за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Това уточнява адвокатът Камен Добрев от БОЕЦ в днешната си публикация на страницата на сдружението.

За първото престъпление, ако бъде признат за виновен, се предвижда лишаване от свобода да 2 г. или пробация, а за второто – решетки до 1 г. или също пробация. С постановление от 8 юли на Георгиев е наложена най-леката мярка за неотклонение – „подписка“, прието е, че няма данни да се укрие или препятства наказателното преследване.

С постановление от 31октомври обаче окръжният прокурор във Видин Ваня Ненкова му налага мярка за процесуална принуда „забрана за напускане пределите на страната“ с мотива, че е постъпила докладна с данни, че Георги Георгиев се готви да напусне пределите на страната.

НПК предвижда налагане на подобна забрана в строго определени случаи – само при повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление или за друго престъпление (без значение умишлено или по непредпазливост), с което е причинена смърт, пояснява адвокат Добрев.

Според него нито едно от повдигнатите обвинения на Георги Георгиев не предвижда наказание лишаване от свобода повече от 5 години, за да е налице законовата предпоставка за налагане на забраната.

Георгиев е нанесъл леката телесна повреда при опит да затвори вратата на автомобила си, но там се оказала ръката на репортер, с когото е отказвал да разговаря. Три дни семейството е било подложено на тормоз от страна на телевизионния екип, за което е подало сигнали в местната полиция.

„Усъмних се, че изобщо са журналисти, поведението им беше като на мутри. Това си беше наказателна акция няколко дни, след като внесохме сигналите срещу Цветанов, Цацаров, Порожанов, Гешев и други от властта по Апартаментгейт“, коментира лидерът на БОЕЦ.

За целите на пътуването до Франция той е приложил към материалите по досъдебното производство медицинска документация от клиниката в Гренобъл, в това число хронограма с плануваните дати за постъпване и лечение, заповед на директора на НЗОК и др. За планираното лечение в чужбина е бил уведомен и разследващият полицай по делото Тошко Тошев още през месец юли 2019 г.

Съпругата му Мариела страда от бъбречна недостатъчност и се налага да ѝ бъде извършена животоспасяваща операция. След днешния развой на ситуацията и отменената забрана семейството ще лети в понеделник до Женева и оттам ще пътува до Гренобъл.

Въпроси и съмнения

Георгиев подчерта, че действията на прокуратурата са били и продължават да са абсолютно незаконни. Той иска да знае кой и защо е разпоредил на Окръжната прокуратура във Видин да наложи незаконосъобразната забрана. „Лично Гешев или Цацаров са разпоредили това? Кой и защо е разпоредил на прокуратурата да заличи Николай Хаджигенов като мой адвокат по делото и прокуратурата да ми назначи друг адвокат?“, пита той и настоява за отговори.

Освен това Георгиев се съмнява, че има гаранции, че постановлението за отмяна на забраната за напускане на страната няма да бъде отменено, или че първото остава в сила. Той допуска, че е напълно възможно да бъдат задържани на летището в София в понеделник и да бъдат върнати обратно във Видин.

Утре пореден протест

Сдружението БОЕЦ и съмишленици утре в 13 ч ще протестират пред сградата на Окръжната прокуратура във Видин срещу действията на обвинителите.

Те ще поискат оставките на окръжния прокурор Ваня Ненкова и на главния Сотир Цацаров. Защо и тази на обвинител №1 – защото няма друга причина, освен ако той не е разпоредил делото да е иззето от Районната прокуратура и да е дадено на Окръжната за наблюдение, подчерта Георгиев пред OFFNews.

Адвокат Николай Хаджигенов днес е внесъл жалба до главния прокурор Сотир Цацаров срещу постановлението, с което го заличават като защитник по делото на Георги Георгиев, а преди това е писал и до Висшия адвокатски съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови