Отстраняването на бившия главен архитект на Варна Виктор Бузев се оказа незаконосъобразно

Нели Александрова 15 декември 2023 в 15:36 3259 0

съд

Снимка Архив

Отстраняването от длъжност на бившия главен архитект на Варна Виктор Бузев от екскмета Иван Портних се оказа незаконосъобразно. Това реши окончателно Върховният административен съд и така потвърди решението на първоинстанционният Варненски административен съд.

Виктор Бузев беше уволнен със заповед на бившия варненски кмет на 20 април, след като повече от девет години или два мандата и половина беше част от екипа на Портних.

Бузев беше временно (а по-късно и окончателно – бел.а.), отстранен от работа заради образувано срещу него дисциплинарно дело, според думите на Портних. Като аргументи той посочи и неспазване на служебни правомощия и извършени неправомерни действия.

До отсраняването на Бузев като главен архитект се стигна изненадващо и само дни след голяма ВиК авария във Варна в презастроения кв. „Бриз“, където пропадна улица.

Виктор Бузев оспори отстраняването си няколко дни по-късно. През август административният съд във Варна реши, че отстраняването му е незаконно, тъй като няма представени доказателства, че срещу него е било образувано дисциплинарно дело, преди да бъде отстранен от длъжност. Последва оспорване от страна на администрацията на Портних, а сега ВАС потвърждава незаконосъобразното отстраняване от длъжност на Виктор Бузев. Община Варна ще трябва да заплати и разноските по делото в размер на 1200 лв.

Решението на ВАС е с дата 14 декември.

Веднага след излизането на първоинстанционното решение за Виктор Бузев, Портних все още в качеството си на варненски кмет коментира, че „това решение не означава, че Виктор Бузев ще бъде възстановен на поста, защото „той е дисциплинарно уволнен от 3 август“. Още преди това – в средата на юни, Портних назначи за временен главен архитект - до провеждането на конкурс, бившия главен архитект на съседната община Аксаково.

Междувременно начело на община Варна застана новият кмет Благомир Коцев, който в деня на първата си приемна за граждани – 14 декември, освободи от длъжност един от досегашните заместник-кметове Христо Иванов, който до момента отговаряше за строителството и инфраструктурата във Варна, все теми, за които повечето варненци имат забележки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки