Отмениха домашния арест на обвинения за катастрофата край Своге шофьор

OFFNews 04 септември 2018 в 11:20 12568 0

Отмениха домашния арест на обвинения за катастрофата край Своге шофьор

Снимка БГНЕС, архив

Съдът наложи парична гаранция от 2000 лв. на шофьора на катастрофиралия автобус край Своге. Апелативният съд отмени досегашната мярка за неотклонение „домашен арест”.

Григор Григоров към момента е единственият обвинен за трагедията, при която загинаха 17 души.

Междувременно смъртоносната отсечка край Своге се ремонтира. Днес продължава фрезоването на пътната настилка и почистването на трасето, а утре се очаква то да бъде преасфалтирано.

Според съда има доказателства, че Григоров е виновен за пътния инцидент. Магистратите се позоваха на протокол за оглед на местопроизшествието и свидетелски показания, съобщава "24 часа". Важни за разследването се оказали показанията на мъж и жена, които се движели на мотор зад рейса. Освен това заключение на автотехническа експертиза по делото показва, че причината за катастрофата е превишена и несъобразена скорост, както и навлизане в насрещното.

Съдебният състав отбеляза, че тепърва трябва да се изясни каква е причината за катастрофата - дали превишената с 13 км/ч скорост, или несъобразената скорост. Не може и двете да са причина, каза съдът.

Апелативните съдии обявиха още, че в част от решението на окръжния съд Григоров да е под домашен арест липсвали мотиви. Те прецениха, че степента на опасност на шофьора не е висока, както е приел първият съд. Като доказателство за това се позоваха на подписка в подкрепа на шофьора от 6300 души и на препоръки и мотивационни писма от директори на училища и детски градини, които ползвали транспортната фирма на шофьора за екскурзии. Освен това след катастрофата Григоров има рана на главата, за което лекар от ИСУЛ му е препоръчал домашно лечение.

Шофьорът има 7 дни да внесе 2000 лв., за да може да излиза от дома си. Той е с отнета книжка и със забрана да напуска страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews