Отлагат дела заради коронавируса?

OFFNews 09 март 2020 в 16:51 5495 0

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да препоръча на председателите на всички съдилища в страната да отложат редовните съдебни заседания с един месец заради коронавируса. Такова предложение на членове на ВСС ще бъде обсъдено на утрешното заседание на кадровия орган, съобщи „Лекс“.

Причината е в разпространението на вируса, което застигна и нашата страна.

Идеята е през този период да има дежурни състави, които да поемат спешни въпроси, като например мерките за неотклонение.

В Габрово, където са засечени два случая на коронавирус, делата вече са отложени. Председателят на окръжния съд Веселина Топалова е издала заповед, с която от днес до второ нареждане са отменени насрочените съдебни заседания. Страните по делата и техните процесуални представители ще бъдат уведомени за следващо насрочване на открити съдебни заседания.

Отменени са и приемните дни на председателя на съда, свиканото събрание на магистратите за обсъждане на годишния доклад за дейността на съдилищата от района, както и планираният ден на отворените врати.

Достъпът до сградата на ОС-Габрово вече става след задължителна дезинфекция и измерване на телесната температура. От съда призовават всички граждани да спазват препоръките и указанията на здравните органи за ограничаване разпространението на вируса, като се въздържат от посещение в Съдебната палата при наличие на подобни симптоми. От съда казват, че хората могат да подават заявления, молби и други документи по делата по имейл, а справки може да се правят по телефона.

От няколко дни всички съдебни сгради в столицата масово се дезинфектират. 

В Софийския районен съд справки по дела могат да се правят чрез сайта на съда или по телефона.

От СРС напомнят, че всички книжа по делата могат да бъдат изпращани по пощата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови