Оставиха в ареста собственик и управител на фирма, прала пари с ''търговия на трюфели''

Диана Варникова 10 декември 2022 в 13:51 7832 1

Пресконференция

Снимка Диана Варникова

Прокурорите Албена Кузманова, Румен Попов и Живко Пенев

Собственикът и управителят на фирма от Пазарджик, която е уличена в извършване на данъчни престъпления, остават в ареста. Това реши местният Окръжен съд в полунощ.

Въпреки че адвокатите на задържаните поискаха по-леки мерки, тъй като нямало достатъчно доказателства за извършените престъпления, магистратите наложиха постоянни мерки “задържане под стража“.

Единият от арестуваните е с диабет и се нуждае от инсулин.

За 6 месеца разкритата група е препрала пари чрез извършване на данъчни престъпления за 50 милиона лева на територията на няколко области, включително Пазарджишка. Прикритието е било търговия с трюфели. Това съобщиха Румен Попов - заместник-апелативен прокурор на Пловдив, Албена Кузманова - окръжен прокурор на Пазарджик, и Живко Пенев - зам.-окръжен прокурор на Пазарджик и наблюдаващ случая.

Те заявиха, че разкритата организирана престъпна група, състояща се от три лица, част от които вече са задържани, може да се увеличи - множество лица са обявени за издирване.

Само за препраните 50 милиона лева за 6 месеца дължимото ДДС към държавата е 12 млн. лева. Само за юли държавата е била ощетена с около милион лева.

До разплитането на данъчните измами се стигна след акция на Главна дирекция „Национална полиция", при която бяха задържани 7 души от една пазарджишка фирма - собственик, управител и служители. Впоследствие с удължен 72-часов арест са само собственикът и управителят.

Извършени са над 20 претърсвания и обиски в различни области на страната. По случая са разпитани над 50 души и е събран значителен обем веществени доказателства.

Лидерът на групата е 47-годишен мъж от Пазарджик, неосъждан, собственик на заложна къща. Той, заедно с другите участници, са контролирали множество фирми - т. нар. "липсващи търговци", които се използвали за създаването на фиктивен документооборот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови